пʼятниця, 25 січня 2008 15:48

Полтавці можуть отримати "Карту поляка"

Із березня цього року полтавці польського походження можуть звернутися до Консульства республіки Польща в Харкові та отримати "Карту поляка". Цей документ дає право на працевлаштування і тривале перебування на території Польщі. У виняткових випадках "Карту поляка" надають українцям.

— Раніше ті, хто працювали в Польщі, повинні були платити господарю мито, — розповідає голова спілки шанувальників польської культури "Полонія" в Полтаві 51-річна Олена Андрієвська.

"Карта поляка" видається на 10 років. Потім документ можна поновити.

Карта передбачена для жителів Східної Європи, зокрема колишнього Радянського Союзу. Для її отримання потрібно звернутися до консульства з документами, які це підтверджують та заявою.

— Бажаючі отримати "Карту поляка" проходитимуть співбесіду з генеральним консулом, — каже Олена Вікторівна. — Обов"язкове знання польської мови. Карту можуть отримати українці, які беруть участь у розвитку зв"язків між Польщею та Україною, мають особливі заслуги перед Польською республікою.

Для тих, хто отримає документ, відкриватимуть безкоштовно тривалу, багаторазову візу на перебування в Польщі. Надаватимуть знижки розміром 37% на проїзд польською залізницею. Можна розраховувати на безкоштовну медичну допомогу.

Кількість карт необмежена.

— У Полтавській області вже є бажаючі отримати "Карту поляка", — веде далі Андрієвська. — До мене зверталися люди, які входять до польської спільноти. Я їм запропонувала інструкції, в яких є роз"яснення, хто може отримати документ.

Осередки польської спільноти є в Полтаві, Кременчуці, Хоролі. Понад 800 полтавців мають польське коріння.

Зараз ви читаєте новину «Полтавці можуть отримати "Карту поляка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі