четвер, 26 червня 2008 19:56

Під Білою альтанкою буде кав"ярня

  Макет реконструкції Іванової гори. Із зображених об’єктів нині існує лише Біла альтанка. Відтворять Подільську вежу та чатовий бастіон Полтавської фортеці початку ХVІІІ століття
Макет реконструкції Іванової гори. Із зображених об’єктів нині існує лише Біла альтанка. Відтворять Подільську вежу та чатовий бастіон Полтавської фортеці початку ХVІІІ століття

На Івановій горі в Полтаві, поряд із Білою альтанкою, відтворять Подільську вежу й чатовий бастіон Полтавської фортеці ХVІІІ ст. Роботи розпочнуть наступного року.

Ескізний проект розробили місцеві архітектори Валерій Трегубов та Костянтин Трегубов.

— Здавалося б, і бастіон, і вежа — це не об"єкти поля Полтавської битви. Але всі розуміють, що Полтавська фортеця відіграла чи не вирішальну роль у перемозі над шведами, — пояснює Валерій Трегубов, 57 років. — Під час шведської облоги вона три місяці стримувала атаки військ, які так і не змогли взяти її.

Іванову гору обрали, бо решта місць, де можна було б реконструювати вежу й бастіон, нині переплановані так, що без суттєвого втручання у планувальну структуру неможливо щось звести.

— Наприклад, доцільно було б відтворити Мазурівський бастіон. Його шведи атакували найбільше, — додає Трегубов. — Але він знаходився на площі, де зараз стоїть пам"ятник Келіну, музеї Котляревського, авіації та космонавтики й житлові будинки. Треба було б знести пам"ятник Келіну й поставити Мазурівську вежу. Та це нерозумно.

Архітектор каже, що на оглядовому майданчику наприкінці Панянського бульвару можна було б відтворити Чернецький бастіон. Але рельєф там змістився настільки, що потрібна реконструкція.

— Хто бував на Білій альтанці, знає, що з неї відкривається чудовий краєвид, — продовжує Валерій Трегубов. — І монастир видно, і Леваду. А вниз глянеш — бур"яни, хащі, сміття, пивні пляшки. Тому бастіон — це ще й засіб благоустрою території. У гроті під альтанкою хочуть створити невеличку кав"ярню. А на території бастіону стоятимуть грубі дерев"яні столи й лавки. Офіціанти у формі козаків або російських вояків ХVІІІ сторіччя розноситимуть пиво чи каву.

Планують також поставити гармати ХVІІІ ст.

— Можливо, буде гармата, яка раз на день, о 12.00, як у Петропавлівській фортеці Петербурга, стрілятиме холостими, — ділиться планами архітектор. — Можливо, будуть гармати, з яких туристи за певну плату зможуть вистрелити.

Подільська вежа була зліва від альтанки. Нині там бруківка, що веде донизу.

— Це старий Подільський в"їзд до фортеці, — пояснює спеціаліст. — На тому повороті вежа й стоятиме. Її висота буде до 8 метрів. На вежу захочуть піднятися туристи, сфотографуватися. Тому з верхньої тераси, де зараз пивні столики ресторану, зробимо місток на верхню частину вежі, щоб можна було зайти на другий поверх.

Зараз ви читаєте новину «Під Білою альтанкою буде кав"ярня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі