вівторок, 15 січня 2008 16:13

Пенсія збільшилася в середньому на 140 гривень

  Заступник начальника управління Пенсійного фонду області Володимир Носенко: ”На Полтавщині 468 тисяч пенсіонерів. Після перерахунку середня пенсія становитиме 730 гривень”
Заступник начальника управління Пенсійного фонду області Володимир Носенко: ”На Полтавщині 468 тисяч пенсіонерів. Після перерахунку середня пенсія становитиме 730 гривень”

Із 1 січня 2008 року відбувся перерахунок та збільшення пенсій. Для їх виплат Полтавщині щомісяця потрібно додатково 62 млн грн, каже заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду в області 35-річний Володимир Носенко.

— Перерахунки вже проведені, — говорить Володимир Миколайович. — Нині відомості по виплаті пенсій у відділеннях зв"язку. Виплату підвищених пенсій розпочали з 14 січня. До 25 січня усі пенсії будуть виплачені.

Кому підвищили пенсії?

— Перерахунки здійснювалися за трьома параметрами. Осучаснили заробітну плату кожного пенсіонера. Вона була прирівняна до середньомісячної мінімальної заробітної плати за 2006 рік. До цього пенсія нараховувалася по розміру середньомісячної зарплати за 2002 рік — 306 гривень 45 копійок. 2006-го середньомісячна зарплата збільшилася утричі і становила 928 гривень 81 копійку.

Також збільшили оцінку страхового стажу. До 1 січня цього року за кожен рік роботи враховувався один відсоток заробітку. Тепер цей відсоток збільшено до 1,2.

Якщо після обчислень пенсія не буде досягати прожиткового мінімуму 470 гривень, то її доведуть до цього мінімального розміру. Тим людям, які мають стаж більше норми — жінки понад 20 років, а чоловіки понад 25 — запланована доплата. За таким механізмом в Полтавській області перераховані пенсії 95 відсоткам пенсіонерів.

Наскільки збільшилася пенсія після перерахунків?

— По області в середньому на 140 гривень.

У кого пенсія зросте найбільше?

— У людей, чия зарплата перевищувала середньостатистичну. Для перерахунку пенсій тих, хто працював у сільському господарстві, будуть узяті показники страхового стажу. Ці люди отримають щонайменше по 50 гривень доплати.

Коли був останній перерахунок пенсії?

— Торік у жовтні, коли підвищувався прожитковий мінімум. Це підвищення було незначне, бо прожитковий мінімум тоді зріс лише на чотири гривні.

Яким буде середній розмір пенсії в області?

— До грудня минулого року був 530 гривень. Після перерахунку становитиме 730.

Навіщо пенсіонерам розсилають іменні листи від Пенсійного фонду?

— Ми провели складні перерахунки, і прийнято рішення проінформувати про них кожного. У листі вказаний стаж роботи та розмір зарплати, за якими перераховували пенсію.

Звідки фонд бере кошти на виплату пенсій?

— 32 відсотки від щомісячної зарплати працюючих громадян відраховуються в Пенсійний фонд.

Чи вистачає області грошей на пенсії?

— Область аграрна, тому є дотаційною. Здатні самофінансуватися лише міста Полтава, Кременчук та Комсомольськ. Найнижчі показники по самофінансуванню в Семенівського та Чорнухинського районів.

В Україні вистачає коштів для пенсій лише Донецькій області та Києву.

Скільки коштів потрібно для виплати пенсій на Полтавщині?

— 2007 року ми отримали 701 мільйон дотації для виплати пенсій. Щоб забезпечити виплату пенсій щомісяця, потрібно 292 мільйони. До підвищення потрібно було 232.

Зараз ви читаєте новину «Пенсія збільшилася в середньому на 140 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі