середа, 23 квітня 2008 18:02

Пару павичів продають за 1,2 тисячі гривень

Автор: фото: Віта КОНОВАЛЕНКО
  Тетяна Мельник із Глобиного каже, що павичі й фазани підпускають її до себе  близько, а коли бачать сторонню людину — тікають
Тетяна Мельник із Глобиного каже, що павичі й фазани підпускають її до себе близько, а коли бачать сторонню людину — тікають

У родині Мельників із Глобиного почали нестися павичі та фазани. Це триватиме півтора місяця. Потім господарі закладуть яйця в інкубатор. Через 24 дні вилупляться фазани, а павичі — через 30.

У Мельників троє трирічних павичів — самець Пашка та дві Машки — й 17 фазанів.

— 1982-го в журналі "Приусадебное хозяйство" побачили на фото чоловіка із Прилук серед павичів та сріблястих фазанів. Замовили у нього й собі по парі, — згадує

72-річний Станіслав Мельник. — Фазанів чекали рік, павичів — три. Бо була черга на цю екзотику.

Торік 25-річну пару павичів Мельники продали заїжджому. Собі залишили молодих.

— Павичі живуть до п"ятдесяти років, фазани — вісім–десять. Дружать із курми. А от із півнями самці не миряться. У клітці може жити один фазан і кілька самок. Два не вживаються, б"ються, — розповідає 68-річна Тетяна Мельник. — Років п"ятнадцять тому в нас фазан сам сидів на яйцях і вивів потомство.

Жінка каже, що птахи в їжі невибагливі:

— Їдять усе, що й кури: перемелений ячмінь, пшеницю, кукурудзу, соняшник. У комбікорм додаємо подрібнену люцерну, макуху. За день з"їдають кілька господарських мисок трави. Доки досягнуть двох тижнів, тру моркву, варю картоплю. Вага фазанів — півтора кілограма, павичів — до трьох.

Раніше загорожа із птахами була на подвір"ї понад дорогою. Та господарі мусили  перенести її на задню частину двору.

— Діти дратували птахів, щоб ті кричали, — жаліється Мельник. — Однієї ночі молодь ішла з дискотеки й накидала зверху сітки цегли та металевої арматури. Якби не огорожа, повбивали б.

Екзотичних птахів продають із тримісячного віку. По них до Мельників приїжджають додому. Реклами подружжя не розміщує. Їхні вихованці є в багатьох містах України. Пара фазанів коштує 500 грн, павичів — 1,2 тис. У Києві — 900 та 2 тис. грн відповідно.

Самці павичів яскраво-барвисті, а самки тьмяного кольору. Деякі линяють улітку, однак більшість — раніше. Нині хвости павичів завдовжки 50 см. Наступного року будуть 1,5 м. Найдовший хвіст у фазана — 70 см.

Торік мисливці принесли Мельникам куріпку. Вона живе з іншими птахами.

Зараз ви читаєте новину «Пару павичів продають за 1,2 тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі