четвер, 14 квітня 2011 17:41

Орендарі ворогують через земельні паї

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Рівень орендної плати за земельні паї на Полтавщині тепер сягає 4%, що значно перевищує середній показник по Україні. Його забезпечує велика конкуренція між орендарями.

— Бажаючих орендувати землю багато, — говорить начальник обласного управління агропромислового розвитку Олександр Сень. — Господарств, у яких орендна плата не перевищує три відсотки, лишились одиниці.

Рухи пайових земель в області незначні.

— Коли завершуються договори, люди мають право вибрати собі орендаря. В основному питання вирішуються спокійно. Звісно, конфліктні ситуації теж є, — говорить Сень. — У Козельщинському й Великобагачанському районі орендодавці хочуть забрати свої паї, що здали агрофірмі "Відродження", і передати іншим товариствам. Там дійшло до протистояння. Коли виникає напружена ситуація, роз'яснюємо людям їхні права й обов'язки, умови договорів. Суддями бути не можемо.

Із початку квітня на полях Оленівської сільської ради Козельщинського району стоять трактори товариства "Добробут", котре входить до агропромислового холдингу "Астарта-Київ". Їхню роботу заблокували трактори приватно-орендного сільгосппідприємства "Відродження", що орендує ці землі. Керівництво останнього заявляє, що в них незаконно хочуть відібрати землю. Біля тракторів цілодобово чергує наряд міліції.

117 власників паїв вирішили забрати свою землю, яку здавали "Відродженню", й передати в оренду товариству "Добробут". Власники паїв нарікають, що їм платять невисоку орендну плату.

— Приступати до обробітку землі товариство "Добробут" не має законних підстав, — говорить прокурор Козельщинського району Андрій Шевченко, 30 років. — Власники паїв не розірвали договори з "Відродженням". Це можна зробити або за взаємною згодою сторін, або в судовому порядку.

59 річний Олександр Литвиненко із села Гречанівка Гадяцького району намагався відстояти оплату за користування його земельним паєм за 2008-й і 2009 рік через суд. Його він програв, грошей так і не отримав.

— Земельні паї сіл Гречанівка, Миколаївщина та хутір Зелена Балка перші п'ять років обробляло приватне сільгосппідприємство "Оберіг", платили вчасно. Потім його директор Галина Зорило здала наші паї в суборенду підприємству "Агро Альфа" без письмового дозволу власників паїв. Із того часу за земельні паї не розраховуються, — каже Литвиненко.

Торік у березні Литвиненко написав заяву, щоб його 13 га не обробляли, проте фірма  посіяла кукурудзу. Тільки два тижні тому землевпорядник нарешті виділив пайову землю в натурі.

У селі Яхники на Лохвиччині пайові землі орендує господарство "Дружба".

— Селян агітувала передати їм землю якась фірма, з Донецька, — розповідає місцевий, не називається. — Обіщали купити в школу комп'ютерний клас, зробити ремонт, подарувати шкільний автобус. Тільки люди не хочуть, бо тоді більшість будуть без роботи, як у тих селах, де паї віддали господарству "Райз Максимко".

На сходці селяни вирішили залишити паї у "Дружбі".

Найбільше платять на газоносних землях

Найбільше за оренду земельних паїв — 10% від оціночної вартості — на Полтавщині платять товариства "Восток газ строй" і "Чиста криниця", що мають одного засновника й обробляють землі в Машівському та Новосанжарському районах, та приватна агрофірма "Колос" на Новосанжарщині. В управлінні агропромислового розвитку припускають, що таким чином хочуть зацікавити власників паїв, щоб їх ніхто не переманив. Паї розташовані на газо- і нафтоносних землях, крім того, ґрунти родючі.

Найменше — 2,6% — платять у Лохвицькому районі.

 

Зараз ви читаєте новину «Орендарі ворогують через земельні паї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі