пʼятниця, 14 березня 2008 18:04

Олена Олійник писала на листках із кукурудзяних качанів

Вийшла друком п"ята збірка віршів "Над Удаєм" поетеси з Пирятина 79-річної Олени Олійник. Її тираж — 300 примірників.

— Книжки видаються на мою пенсію та кредити, — каже Олена Романівна. — У творах переважає тема краси рідного краю, спогади про воєнні часи, про батьків, любов до батьківщини.

Народилася поетеса у Кривках на Решетилівщині. У родині було 9 дітей. Змалечку доводилося тяжко працювати в колгоспі: сапувати буряки, збирати кукурудзу.

— У школу добиралися в сусіднє село по бездоріжжю, — розповідає жінка. — Було скрутно з канцелярським приладдям. Писали на листочках із кукурудзяних качанів. Ручками слугував скручений у трубочку синій копіювальний папір, який передавала зі Львова моя тітка Устя. Кінець такої трубочки вмочували у воду й писали.

Олена працювала продавцем. Вийшла заміж за Тараса Олійника із сусіднього села, який тоді працював електриком на заводі в Полтаві. Виховали доньку Людмилу та сина Дмитра. Мають чотирьох онучок та двох правнуків. Чекають на третього.

До Пирятина Олійники переїхали 1960-го. Олена Романівна стала завідувачкою відділу тканин в універмазі. Працювала там до пенсії.

З-під пера поетки вийшло у світ 99 гуморесок, 112 загадок, 214 пісень, 1600 віршів та багато дитячих лічилок. Її вірші поклали на музику. Серед композиторів і її донька Людмила Криворучко. Вона викладає історію та музику в школі N12 у Полтаві. Вірші складають і онука Олени Романівни Тетяна та її батько Дмитро. Він — головний агрономом Пирятинщини.

Частину збірок авторка передала до районної бібліотеки, Будинку культури, шкіл, дитсадків. Її книжку "Загадки" для доньок купив президент України Віктор Ющенко.

Зараз ви читаєте новину «Олена Олійник писала на листках із кукурудзяних качанів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі