четвер, 18 грудня 2008 16:01

Найважливіші події 2008 року на Полтавщині

Найважливіші події 2008 року на Полтавщині

Редакція "Газети по-українськи" упродовж 2008 року слідкувала й писала про найважливіші події Полтавщини та людей, що їх творили. На їх основі склали рейтинг найрезонансніших і тих, що мали вплив на життя області. Найважливіші події року розподілили по місцях у п"яти номінаціях: успіх, розчарування, скандал, несподіванка і злочин.



УСПІХ РОКУ


1. Полтавські лікарі врятували дев"ятьох недоношених немовлят

Цього року полтавські медики почали виходжувати недоношених немовлят вагою від 500 г до 1 кг. Життя врятували дев"ятьом із 12.

Найменшого малюка Тараса із трійні 20 січня народила 33-річна Світлана Переяслівець із райцентру Котельва. При народженні Тарас мав 670 г ваги, його сестра Софія важила 1,4 кг, брат Назар — 1,33 кг. Малюків під"єднали до апарата штучної вентиляції легень. Назар і Софія самостійно почали дихати за 10 днів, а Тарас пробув у реанімації 149 діб. На його лікування витратили 15 тис. грн.

Із 2006-го повноцінною вважають дитину, народжену з 22 тижня вагітності і вагою від 500 г.

— Недоношені найчастіше помирають від того, що в них легені незрілі. Щоб їх розширити, в організм вводять спеціальні препарати-сурфактанти, — розповідає начальник Полтавського міського управління охорони здоров"я Сергій Котов, 47 років. — Потім підключають високочастотний апарат для штучної вентиляції легень.

Доза сурфактанту коштує 4,5 тис. грн. Малюкові потрібно не менше ніж дві.

Нині у реанімації новонароджених обласної дитячої клінічної лікарні троє дітей вагою 900, 960 і 970 г.

— Шанси на виживання в таких немовлят зросли, — розповідає заступник начальника з материнства й дитинства обласного управління охорони здоров"я Ігор Пирогов, 50 років. — Лікарі навчені первинній реанімації. Є реанімобілі, щоб транспортувати дітей без наслідків.

2. Дмитро Виноградець здобув на Параолімпіаді чотири медалі


23-річний плавець Дмитро Виноградець із Полтави на цьогорічних ХІІІ Параолімпійських іграх здобув дві золоті, срібну та бронзову медалі, встановив два світові рекорди.

Дмитро — інвалід-візочник, має порушення опорно-рухового апарату. У 17 років зламав шию, коли пірнав у річку. Відвідує секцію з плавання центру "Інваспорт". Тренують його заслужені тренери України Галина Бойко і Сергій Калайда.

Завдяки плаванню Дмитро матеріально незалежний від батьків. Їздить на авто "Рено Меґан". До Параолімпіади жив у двокімнатній квартирі з батьками і сім"єю старшої сестри в приміському селі Щербані. Після перемог керівництво області вручило Дмитрові ордер на квартиру в Полтаві.

3. Нові Санжари вдруге визнали найчистішим селищем

У всеукраїнському конкурсі на кращий благоустрій серед селищ-райцентрів другий рік поспіль перемогли Нові Санжари.

— Ми добилися рівня курортного містечка. Маємо десять місць відпочинку. Тут інколи ні з ким поздоровкатися, бо всі відпочиваючі, — хвалиться селищний голова Нових Санжар Андрій Река. — Зараз немає жодного вільного будинку. Усі хочуть жити тут. Нещодавно здали приміщення на 50 квартир.

Сміття в селищі двірники прибирають на триколісних велосипедах. Уздовж центральної дороги що кілька метрів стоять жовті урни з написом "Дякуємо за чистоту". У райцентрі часто проводять суботники.



СКАНДАЛ РОКУ

1. Обласну дитячу бібліотеку вигнали з приміщення


15 липня працівників обласної дитячої бібліотеки ім. Панаса Мирного не пустили на робочі місця в приміщення на вул. Гагаріна, 5 у Полтаві. До кінця дня вони стояли біля зачинених дверей. Нові власники приміщення закрилися зсередини, біля вхідних дверей зняли табличку бібліотеки. Натомість з"явилася вивіска "Закрито на ремонт". Зібрали всі книжки у мішки. Повиносили речі.

Дитяча бібліотека переїхала у приміщення 300 кв.м навпроти через дорогу в обласну наукову бібліотеку ім. Котляревського.

Начальник підрозділу примусового виконання рішень в області Людмила Григор"єва тоді пояснила, що виселення бібліотеки відбувається законно.

У судах п"ять років вирішують питання щодо власності приміщення на першому поверсі по вул. Гагаріна, 5. Воно належало Полтаваоблагробуду. За борги його відсудив Полтавагаз. У приміщення кілька разів змінювався власник. Працівники бібліотеки в судах намагаються довести право залишитися в цій будівлі.


2. Звільнений з роботи Микола Долина не хотів іти зі свого кабінету

30 травня президент України Віктор Ющенко відправив у відставку голову Новосанжарської райдержадміністрації Миколу Долину, 52 роки. Перед цим депутати райради тричі висловлювали йому недовіру.

Уперше про незадоволення роботою голови райдержадміністрації повідомили два роки тому. Тоді бюджетна комісія виявила нецільове використання державних коштів.

Торік депутати звинуватили Долину в незаконному наданні дозволу на проведення робіт Полтавській газонафтовій компанії на земельних паях жителів села Нехвороща. Навесні компанія почала прокладати на них трубопровід. До того землі там орендувало сільгосппідприємство "Чиста криниця", власником якого є голова райради Юрій Лебедин.

Пайовики два дні пікетували облдержадміністрацію, вимагали звільнити Долину цієї весни. Губернатор області Валерій Асадчев тоді не підтримав звільнення голови райдержадміністрації. Пояснив, що Новосанжарський район — один із кращих за економічними показниками в області. Казав, що це приватний конфлікт між адміністрацією та райрадою.

28 жовтня Долина повернувся на роботу й самовільно зайняв кабінет. Хоча президент не ухвалював рішення про його поновлення. 29 жовтня рішенням суду недовіру депутатів скасовано. Із 17 листопада обов"язки голови виконує перший заступник Анатолій Мокляк.


3. Асадчев і Удовіченко сваряться через пам"ятник Мазепі

11 січня депутати Полтавської міськради ухвалили рішення про спорудження в Полтаві пам"ятника гетьману Іванові Мазепі й музею українського козацтва до відзначення 300-річчя Полтавської битви 2009-го. На це планували направити гроші з державного й міського бюджету. На 2008-й виділили держсубвенцію в розмірі 9 млн грн.

Майже рік дискутували щодо ескізу пам"ятника Мазепі, місця його розташування і доцільності зведення.

На 18-й сесії облради 25 листопада більшість депутатів висловилися проти спорудження пам"ятників шведському королю Карлу ХІІ та Іванові Мазепі за рахунок держсубвенції. Після цього голова облдержадміністрації Валерій Асадчев вийшов із сесійної зали.

На прес-конференції він заявив, що пам"ятник Мазепі він все одно побудує.

— Не народився ще той Асадчев, який може обласну раду ставити в ніщо. Йому не вдасться за державні кошти ставити пам"ятники — вважаю це недоцільним, — заявив голова облради Олександр Удовіченко. — Є більш нагальні потреби. А всі останні заяви Асадчева — це від нервового перенапруження.

— Місце для Мазепи визначено, архітектура — визначена, підписи всі стоять, і найближчим часом розпочнеться спорудження цього пам"ятника за рахунок інвесторів — приватним коштом, — сказав Асадчев.

Він дорікнув депутатам обласної ради в політизації питання, нагадав, що Полтава втратить 1,5 млн держсубвенції.



РОЗЧАРУВАННЯ РОКУ


1. Першу в Україні установку для спалення агрохімікатів не запустили


1 лютого в Полтаві представили установку для утилізації агрохімікатів і пестицидів. Її створили фахівці Харківського науково-технічного центру "Енергосталь".

Установка пересувна. За її допомогою можна знищувати агрохімікати безпосередньо на місці їх зберігання. За годину вона може переробити 50 кг. Усередині установки отруйні речовини згорають при температурі +1100°С. Викиди від спалювання піддаватимуть 6-етапному очищенню.

На Полтавщині 770 т непридатних пестицидів, які зберігають у 114 місцях. Насамперед хотіли утилізувати агрохімікати в Диканському районі. Там вони лежать просто неба. Але місцеві протестували — не були впевнені в безпечності роботи установки.

— Невелику кількість, всього півтори тонни знищили в Диканському районі біля села Попівка. На тому й закінчили, — зітхає начальник обласного управління з питань надзвичайних ситуацій Михайло Андрусенко, 47 років. — Установка у робочому стані. Вона стоїть на полігоні в Полтаві. Та щоб працювала, потрібно оформити велику кількість дозвільних документів. Зокрема, ліцензію на роботу. Два місяці вже цим займаємося, і весь початок наступного на це піде. На кожен документ витрачаємо два-три тижні.

2. Рекордний урожай зернових продавати не вигідно


Аграрії Полтавщини вперше за останні десятиріччя намолотили понад 4 млн т зерна. Але не можуть його реалізувати через низькі закупівельні ціни.

— Такого валового збору регіон ще не мав, — каже заступник начальника обласного Головного управління агропромислового розвитку Семен Москаленко, 57 років. — Найбільше зібрали 1990 року — 3,47 мільйона тонн.

Порівняно з минулим роком закупівельні ціни на зерно цьогоріч знизилися вдвічі.

— Реалізація зерна йде дуже повільно. Хіба деякі господарства, яким ніде діватися, продають задешево, — продовжує Москаленко.

Підвищення цін очікують навесні.

3. В останній день посту пригощали салом і горілкою

У скорботну передвеликодню суботу 26 квітня в Полтаві факультет Київського університету культури і мистецтв презентував хліб із салом і часником. Обіцяли встановлення світового рекорду з виготовлення найдовшого у світі козацького хліба з часником. Представників Книги рекордів України не було. Їм направили відеоматеріал.

Полтавців частували горілкою "Кропива" під трансляцію пісень ректора університету культури Михайла Поплавського.

— Є віруючі і невіруючі. Вони не вважають гріхом поїсти те, чого їм хочеться, — говорили організатори.

Студенти порізали 290 буханок хліба й намастили їх меленим салом. Розклали на зсунутих столах за кілька годин до початку дійства. Їх площа сягнула 25 кв. м. На сонці хліб підсох, а сало потекло.



НЕСПОДІВАНКА РОКУ

1. Відеокамера зняла привида


22 листопада на овочевому складі підприємця з Гадяча 35-річного Васіва Гафарова відеокамера зафіксувала сяючу білу хмару. Вона змінювала форму і рухалася приміщенням. За два тижні відеоспостереження хмара з"являлася чотири рази. Чоловік вирішив, що то привид.

Склад розташований на подвір"ї Гафарова. Через дорогу — кладовище. Господар боявся злодіїв, тому встановив на складі відеоспостереження. Вона фіксує лише рухомі об"єкти.

— За тиждень її роботи о пів на другу ночі 22 листопада глянув на екран. Побачив білу хмарку. Не міг зрозуміти, що то таке, і вибіг на вулицю.

На складі нічого не побачив. Пізніше переглянув відео. На записі чітко видно хмаринку, яка швидко пересувається і змінює розміри.

— Світилася досить сильно, — говорить Васів. — На відеозйомці на стіні складу видно, як відбивається світло блідо-зеленого кольору.

Гафаров викликав священика освятити склад і хату.

— Перед освяченням батюшка розставив по хаті свічки. Не поставив тільки у ванній і туалеті. Сказав, що там не годиться, — веде далі Васів. — Як почав читати молитви, у ванній і туалеті почався страшний шум. Ніби тарілками брязкали.

— Батюшка заборонив мені глянути, що там коїться. Коли зайшли потім до кухні, кіт вийшов з-під столу весь у павутинні. Хоч стільки павутиння ніде до цього не було, — дивується чоловік.

Після освячення яскрава пляма перестала з"являтися на складі.

2. Заборгували 30 мільйонів гривень зарплатні


1 грудня заборгованість із зарплати в області сягнула 30 млн грн. Виною всьому називають неочікувану фінансову кризу. Ще на початку року борг був утричі меншим.

Через  кризу до центрів зайнятості щодня почали звертатися десятки безробітних. Людей переважно звільняють за згодою сторін. Також змушують писати заяви за власним бажанням.

За даними Головного управління статистики в області, станом на 1 грудня на Полтавщині в центрах зайнятості на обліку перебувало 30,9 тис. безробітних. За місяць до цього — на 5,8 тис. менше. Улітку було приблизно 24 тис. офіційно зареєстрованих безробітних, а на початку року — 34,5 тис.


3. Міліціонер автомобілем влетів у хату


Уночі 4 лютого в хату родини Курганських із села Кам"яні Потоки Кременчуцького району влетів автомобіль "Фольксваґен Шаран". Слідчий міськвідділу міліції Кременчука 21-річний Владислав Свіренко не впорався з кермуванням на повороті і врізався в купу піску. Водій був тверезим. Машину відкинуло на цегляний паркан, а звідти на дах будинку. Іномарка зависла. До дротів не дістала майже 30 см.

Поряд із водієм сидів його однокласник Дмитро Скакун, 22 роки. Обидва загинули. Ззаду в салоні сидів брат-близнюк водія Віталій Свіренко, ще двоє чоловіків 20 і 28 років і 19-річна дівчина.

Кімнату будинку від дороги завалило цеглою. Стіну, вікно та ставні вибило, меблі поламані.



ЗЛОЧИН РОКУ

1. Леонід Нефедович збив трьох пішоходів


5 квітня директор торгового дому "Тульчинка-Кременчук" 33-річний Леонід Нефедович на "Порше Каєн" збив на смерть трьох людей. Пригода сталася за 50 м від пішохідного переходу напроти палацу дозвілля "КрАЗ" у Кременчуці.

30-річний Юрій Сохін, його 25-річна дружина Аліна та їхній кум 30-річний Євген Брінов переходили дорогу. Водій збив їх на швидкості понад 100 км/год. Частини тіл загиблих розлетілися на всі боки.

Водій отримав черепно-мозкову травму, зламав носа, а його пасажир 42-річний Ігор Конюхов — струс мозку.

Правоохоронці з"ясували, водій був нетверезим. Це підтверджують свідки і записи про попередній огляд водія. Кров на аналіз у Нефедовича взяли через 11 годин і алкоголю не виявили.

В Ігоря й Аліни Сохіних залишився 4-річний син Костянтин, а в Євгена Брінова — 5-річна донька.

29 серпня на суді Нефедович запевнив, що їхав зі швидкістю 80 км/год, а пішоходи побігли під машину самі. Каже, що спиртного не вживав. 9–10 жовтня заслухали свідків. Пасажир Нефедовича змінив свідчення. Раніше казав, що при ударі перелетів із заднього сидіння і був притомним. Тепер запевняв, що сидів спереду і знепритомнів.

Установили, що Нефедович і Конюхов випили по 700 г вина. Але Конюхов каже, що водій не пив. На слуханні 25 і 26 листопада слідчі таки вказали на алкогольне сп"яніння водія. Суд триває.


2. Бомжі отруїли найстаршу в світі карликову курку


28 вересня невідомі отруїли 16-річну карликову курку Ганнусю, що жила в Раїси Ільєнко у місті Пирятин. Кури цієї породи доживають до 13 років. Тому Ганнусю можна вважати найстаршою в світі, бо до Книги рекордів Гіннеса занесена 14-річна курка.

Карликову курку Раїсі подарував чоловік Олександр на початку спільного життя. Тоді Ганнусі було 2 роки. Про найстаршу курку влітку написали газети і розповіло телебачення.

— Почали до нас ходити люди, щоб подивитися, — каже господиня. — Якось прийшли бомжі, просили показати Ганнусю. Та я їх не пустила.

За день до смерті курки Ільєнків не було вдома. Коли повернулися, Ганнуся ходила немов п"яна, точилася. Жінка того дня знайшла на подвір"ї отруєне зерно. Наступного дня курки не стало.


3. Котоїдів засудили на чотири місяці тюрми


18 червня Київський райсуд Полтави за жорстоке поводження з тваринами засудив 54-річного Віктора Піньковського та його дружину Наталію, 52 роки. Їх позбавили волі на чотири місяці.

На суді вони запевняли, що котів більше не їдять.

— Якщо десяток котів з"їв, то й добре. Якби знав, що за кота накажуть, не ловив би. Чого корейці в Полтаві собак ловлять і жеруть, а нам не можна? — обурювався на суді Віктор.

Із подружжям живе доросла донька жінки Наталія Грицай із чоловіком і двома дітьми.

Наталія Піньковська безробітна. Віктор працював охоронцем на ринку біля Південного вокзалу, отримував 400 грн.

— Я виплачую кредити й комунальні послуги. Як можна прожити? — відмахувався Піньковський. — Першого кота спіймали на площі Леніна. Із дружиною сіли перекурити на лавочку. А в нас їсти нічого. Підбігло кошеня. Згадав, що 1982-го на зоні пробував м"ясо кота. Ми його забрали. Умертвив без усяких знущань. Жінка зварила, додали спецій.

Каже, що потім ловили бродячих котів. Їли їх удвох, дітям не давали.

Усього Піньковські з"їли 15 котів.

Зараз ви читаєте новину «Найважливіші події 2008 року на Полтавщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі