пʼятниця, 19 жовтня 2007 07:03

Найдешевшу квартиру можна винайняти за 600 гривень

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Медсестри Ольга Гром (зліва) і Наталія Полтавець родом із Карлівського і Великобагачанського районів. У Полтаву приїхали працювати. Разом з іншими двома дівчатами винаймають трикімнатну квартиру. Кожна з них платить по 250 гривень на місяць
Медсестри Ольга Гром (зліва) і Наталія Полтавець родом із Карлівського і Великобагачанського районів. У Полтаву приїхали працювати. Разом з іншими двома дівчатами винаймають трикімнатну квартиру. Кожна з них платить по 250 гривень на місяць

19-річна медсестра Ольга Гром із села Абрамівка Карлівського району знайшла житло в Полтаві через агентство нерухомості. Нині живе з 20-річною подругою й колегою Наталією Полтавець із села Рокита Великобагачанського району. Займають одну кімнату трикімнатної квартири на вул. Фрунзе біля зупинки "Вулиця Фурманова". В інших кімнатах живуть ще двоє дівчат. Усі разом платять за проживання тисячу гривень на місяць.

— Учотирьох дешевше, — пояснює Ольга. — Ми щомісяця складаємося по 250 гривень. Ще по десять гривень із пільгами хазяйки, вона — дитина війни, з кожної з нас за світло, телефон та кабельне телебачення.

Гром отримує 572 грн зарплати. Продукти привозить переважно від батьків.

— Ми телефонували на десятки номерів. У деяких агенціях узагалі не було пропозицій. Усе порозбирали студенти. В інших — однокімнатну квартиру пропонували за таку саму ціну, як у нас трикімнатна, — розповідає Полтавець. — Зараз навіть не пригадаю, яка агенція дала нам цю адресу. Спеціаліст із нерухомості зідзвонився з хазяйкою, привів, показав. Дав три примірники договору. Сказав, що його укладають за бажанням. Ми так і не оформляли. Домовлялися на словах.

Агентству за послуги дівчата сплатили 500 грн. Перед їхнім поселенням господарка в квартирі зробила косметичний ремонт. Помешкання вмебльоване.

— Єдине, чого в нас нема в кімнаті, — це місця для одягу, — нарікає Гром. — Бо шафа забита хазяйчиними речами. Свої вішаємо в шафі в сусідній кімнаті.

Восени з приїздом до Полтави студентів попит на оренду квартир зростає. Від цього й підскочили ціни. Найдешевша однокімнатна квартира без господаря коштує 600 грн на місяць.

— Ажіотаж на оренду починається з другої половини серпня, — розповідає директор агенції нерухомості "Палац" Валентина Климко, 47 років. — Після Нового року і попит, і ціни падають. У квітні—травні однокімнатну вже можна буде винайняти гривень за 500. Усе залежить від мікрорайону, віддаленості будинку від зупинки й укомплектованості квартири. За двокімнатне помешкання з побутовою технікою беруть до двох із половиною тисяч гривень на місяць.

За послуги пошуку житла агентства беруть половину місячної плати за квартиру. У "Палаці" перед оглядом квартири клієнт дає завдаток оплати послуг агенції. Йому видається квитанція. Якщо квартира не влаштовує — гроші повертають.

— Є агенції, які беруть завдаток чи повну оплату послуг перед оглядом квартир, — розповідає Валентина Павлівна. — Людині дають кілька адрес. За ними квартири або не здаються, або там ніхто не проживає. Отак людина безрезультатно походить, а гроші їй уже ніхто не повертає. Мовляв, вона сплатила за інформаційні послуги.

Орендарі й орендодавці укладають письмовий договір на будь-який термін. У ньому зазначаються паспортні дані обох сторін, розмір та терміни оплати за проживання, перелік речей у квартирі. Вказуються розміри штрафних санкцій у разі порушення умов договору.

— Кожен договір я як посередник завіряю своїм підписом і печаткою, — зауважує Климко. — Коли орендар відмовляється сплачувати за проживання в квартирі, господар за чотирнадцять днів має повідомити його про виселення. Будь-які конфліктні ситуації вирішуються в суді.

Ціни на оренду квартир

1-кімнатна 2-кімнатна 3-кімнатна
Полтава 600–800* 800–1500 понад 1000
Кременчук 500–600 600–1500 понад 1000
Комсомольськ 300 450–500 550–600
Миргород 500–600 600–1200 понад 800
Лубни 300–400 400–500 400–600

* ціна в гривнях за місяць оренди.
Із господарями в окремій кімнаті — 250–300 грн/міс.

Найдорожчу квартиру здають за п"ять тисяч гривень

Винайняти трикімнатну квартиру в шестиповерховому будинку-"сталінці" на вул. Жовтневій, 50 в Полтаві в районі палацу дозвілля "Листопад" можна за 5 тис. грн. Нині це найбільша ціна за житло серед квартир, що здають у місті.

У квартирі на Жовтневій — євроремонт, нові меблі, система кондиціонування повітря, плазмовий телевізор, DVD-програвач, пральна машина, постільна білизна. Кухня обладнана за сучасними вимогами.

Для прибирання житла та прання можна замовити гувернантку. Їй треба платити по 50 грн за візит.

У Кременчуці таку квартиру можна винайняти за 3 тис. грн на місяць.

Зараз ви читаєте новину «Найдешевшу квартиру можна винайняти за 600 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі