пʼятниця, 21 вересня 2007 07:03

На закупку овочів Борисові Ярошенку не вистачило пенсії

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  У Віри Лохової (на передньому плані) цього року не вродила цибуля. Тож купує її для себе і старої матері на оптовому овочевому ринку в Полтаві
У Віри Лохової (на передньому плані) цього року не вродила цибуля. Тож купує її для себе і старої матері на оптовому овочевому ринку в Полтаві

74-річний Борис Ярошенко з Полтави біля входу до Центрального ринку притримує "кравчучку". На ній у двох сітках 70 кг купленої на зиму цибулі.

Ярошенко мешкає у двокімнатній квартирі з дружиною та сином. П"ять років тому відмовився від городу.

— Того року цибулю купував по 90 копійок. Цього — по гривні сорок копійок. У пенсію не вклався, — зітхає. — Отримав 450 гривень, купив на 500. Узяв три мішки картоплі. Треба докупити моркву.

На головній алеї Центрального ринку бабусі торгують овочами.

— За дві гривні картопля. Сама крупна, — припрошує 56-річна Любов Лисенко зі Щербанів Полтавського району. — Дрібна — по гривні-півтори.

Жінка привезла на ринок 20 кг картоплі. Загалом садить 27 соток городини.

— За місяць уторгую 300 гривень, — усміхається.

Два чоловіки просять їхні телефони чи адреси.

— З міста часто приїжджають купувати прямо додому, — пояснює 61-річний продавець Зінаїда Сидоренко із села Степне Полтавського району. — На ринку продаю відро картоплі за 15 гривень, а вдома віддаю за 11.

Після роботи полтавці закуповують овочі на нічному оптовому ринку біля входу в Центральний ринок. За металевою сіткою десяток вантажівок, кілька мікроавтобусів. Торгують кавказці.

— Помідори херсонські, — викрикує засмаглий чоловік. — Продам тільки ящиком, — зупиняє молодицю, яка набирає помідори до торбини.

На вантажівці — кучугури солодкого перцю, цибулі. Дві жінки накладають перець у пакет.

— І продавці, і ціни точно не українські, — обурюється полтавка Віра Павлова, 53 роки.

— А які хочете? — сердиться жінка-продавець. — Виростили десять гектарів овочів, а на насіння стратили двадцять тисяч гривень.

Кремезний чоловік тягне перед себе мішок картоплі. Слідом — дружина з гаманцем у руці.

— Десять років, як від грядки відмовилися, — розповідає полтавка Ірина Кравченко, 37 років.

Із чоловіком та сином живуть у двокімнатній квартирі. На зиму купують три мішки картоплі, два — цибулі. Моркву та капусту докуповують.

— Зберігаємо овочі в кладовці, — хитає головою Кравченко. — Город невигідно мати. То згорить, то заллє, то поворують. Картопля дорога. Минулого року брали за гривню 20 копійок.

Привезти овочі з ринку додому можна на таксі. Подача авто — 4,5 грн, за кожен кілометр Полтавою — 1,8 грн. У громадський транспорт пускають із багажем вагою до 30 кг —  за місце треба заплатити 50–75 коп.



Ціни на овочі в Полтаві, грн


   магазин центральний ринок  нічний оптовий ринок 
 морква  4,19  3  2,5
 картопля  2,55–2,99  1,5–2  1,7
 буряк  1,99  2  1,5
 цибуля  1,55–2  1,4–2  1,2
 капуста  3  2,3–2,8  1,7
 баклажани  2,35  2  1,7
 перець  2,49  2,5–3  2

Зараз ви читаєте новину «На закупку овочів Борисові Ярошенку не вистачило пенсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі