четвер, 01 листопада 2007 07:03

На святкування Хелловіна клуб "Спайдер" купив труну

 

Із 28 по 31 жовтня в нічних клубах Полтави молодь у костюмах нечисті святкувала Хелловін.

Близько дев"ятої вечора на вході до нічного клубу "Спайдер" білявка в масці тигриці та коротких рябих шортах вимагає в охоронців, щоб впустили її безкоштовно. Ціна квитка — 35 грн. У костюмі вхід вільний.

— У мене костюм, — знервовано переминається з ноги на ногу.

— А де хвіст, лапи?! — хитає головою охоронець.

Дівчина обертається і йде. У клубі на столиках свічки. На барній стійці — гарбузи з прорізаними очима та ротом. На стінах висять іграшкові кажани. Залом ходять офіціантки в медичних халатах, обмазані червоною фарбою.

— Ми медсестри-вампірки, — сміється 20-річна Ірина.

Залітає натовп дівчат у довгих чорних балахонах.

— Намалювала на балахоні скелета, — хвалиться 17-річна полтавка Олена Гаркуша. — Купила тканину по 4 гривні за метр. А минулого року святкувала Хелловін у Чехії. Була там на відпочинку. Бігали готелем у білих простирадлах, — сміється. — Потім нам рахунок виставили на 400 доларів.

На танцювальний майданчик виходять дві дівчини в костюмах піраток та ще одна в костюмі чортеняти. Біля барної стійки молодь п"є коктейль "Кривава Мері" (горілка з томатним соком. — "ГПУ"), 200 г якого коштує 13 грн.

— Нас пропустили безкоштовно, — радіє хлопець у чорному балахоні. На голові маска-череп, по якій стікає червона рідина. У руці тримає гумове серце. — У мене костюм смерті, — хвалиться Олександр Бережний, 19 років. — За тканину заплатив 20 гривень, подруга пошила балахон. Маска коштує 45 гривень. Після вечірки плануємо з друзями  лякати людей.

На дзеркалі в туалеті клубу — червоний напис англійською "Ти повинен померти".

— Хелловін святкують в усьому світі, — перекрикуючи музику каже організатор вечірки, директор промо-студії "Фаєр-танцпол" Дмитро Собакар, 18 років. — Ми продумали оформлення зали, підібрали музику. Знаю, Хелловіну не менше двох тисяч років. Але молодь про це не замислюється.

Опівночі в залу під пісню гурту "Пінк Флойд" заносять труну. У ній хлопець у костюмі мумії, із навушниками. Тримає в руках диски.

— Ця мумія — свідчення того, що клубна культура існувала в давні часи, — завиваючи каже ді-джей.

Мумія піднімається й починає танцювати. Молодь штовхає труну ногами. Кілька юнаків лягають туди й фотографуються.

Святкування Хелловіна — європейська та американська традиції. Це свято кельтів, які жили на території сучасної Європи 3 тис. років тому. 1 листопада — День усіх святих і Новий рік за календарем друїдів. Тому напередодні, уночі 31 жовтня, молодь переодягається в костюми нечисті, щоб її ж і прогнати.

В Україні Хелловін святкують останні 10 років. За традицією переодягатися в міфічних істот він схожий на Івана Купала та Різдвяне щедрування.

Зараз ви читаєте новину «На святкування Хелловіна клуб "Спайдер" купив труну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі