четвер, 31 березня 2011 17:44

На стихійних ринках товари вдвічі дешевші

У двориках між будинками навпроти Центрального ринку в Полтаві у вихідні натовп. Тут торгують взуттям, джинсами, светрами. Товари продають багато циган. Ціни тут у кілька разів нижчі, ніж на Центральному.

— Я у це вв'язуваться не буду, мені проблем не надо. З якого б чуда це я вам розказувала, чого в нас ціни дешевші, — відмахується худорлява жінка в окулярах. Торгує чоловічими черевиками. — Ось підходьте краще туфельки вибирайте, є всі розміри. Вони кожані. За 200 гривень віддам.

Пдходять двоє чоловіків. Довго роздивляються виставлене взуття.

— Та за такі гроші шкіряні не купиш, — каже один. — Пішли джинси подивимся. Щось я їм тут не вірю.

Опівдні людей у дворах більшає. У проходах між ятками утворюється тиснява. Найбільше покупців збирається біля кросівок. Чоловік середнього віку міряє взуття, ставши на підстелену картонку. Бере текстильні кросівки 44-го розміру.

— Віддам за 150 гривень, — звертається до нього циганка 28-річна Аріна. — Носитимуться довго.

— У мене тільки 130 із собою, — відповідає покупець. Простягає гроші. Продавщиця хитає головою, але бере. Починає пакувати кросівки.

— Ми в Харкові беремо товар, — розказує Аріна. — Кросівок зі шкіри менше, бо вони дорожчі. Сюди йдуть за дешевим взуттям. Люди беруть на сезон із замінників.

До циганки підбігає огрядна жінка з короткою стрижкою. Жестом наказує замовкнути. Та злякано біжить в інший кінець двору.

Таких ринків у дворах біля центрального базару кілька. Кажуть, продавці там не платять оренду та містове, тому товари такі дешеві.

— Я на ринку центральному купила кофту за 200 гривень, — розповідає полтавка 30-річна Ольга. — Пішла на ринок у дворі прогулятися, а там точнісінько така сама коштує 80 гривень. Я куплену кофту повернула продавцеві. Сказала, не понравилась, а сама тут отоварилася. Для людей незаможних такі ринки — спасєніє.

У взуттєвому ряду на центральному ринку людей мало. Черевики та кросівки тут дорожчі за ті, що у дворах, майже вдвічі. Біля однієї ятки молодий хлопець купує кросівки за 380 грн. Продавець поступається 20 грн.

— У нас тут якісне взуття, — каже реалізатор. — А оті, — показує рукою в бік дворів, — понавозять із Барабашово, і все. Ті туфлі у вас за місяць розлізуться. Містове не платять. Нелегали, одним словом.

У міській раді говорять, стихійні базари розташовані поза межами території центрального ринку. Пояснюють, питаннями законності такої торгівлі повинні перейматися правоохоронці.

В обласній міліції кажуть, що полтавці можуть телефонувати та називати адреси місць такої торгівлі. Досі базарів у дворах міліціонери не чіпали. Прогнали торговців лише від Південного вокзалу.

— Стихійна торгівля карається штрафом, — каже Юрій Сулаєв з обласної міліції. — Починаючи від 17 гривень. Вона процвітає не тільки на Центральному ринку, а й біля Південного вокзалу.

Торік продавці стихійних ринків боялися, що до 1 січня їх можуть розігнати. Казали, нібито є кілька міліціонерів, які збирають із них гроші. За це попереджають про облави та не чіпають.

— Це все розмови, — запевняє Юрій Сулаєв. — Ми працюємо лише з фактами. Якщо є такі дані, то хай людина приходить і анонімно все це розкаже. Тоді буде працювати служба внутрішньої безпеки. А так можна говорити все що завгодно. Міліцію багато хто не любить.

Зараз ви читаєте новину «На стихійних ринках товари вдвічі дешевші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі