четвер, 17 квітня 2008 19:21

На розсаді Валицькі щодня заробляють 2 тисячі гривень

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Володимир Валицький із села Великий Тростянець Полтавського району продає на Центральному ринку Полтави розсаду ранньої капусти
Володимир Валицький із села Великий Тростянець Полтавського району продає на Центральному ринку Полтави розсаду ранньої капусти

Два тижні тому 48-річний Володимир Валицький із дружиною Аллою із села Великий Тростянець Полтавського району винесли на Центральний ринок обласного центру розсаду ранньої капусти. Щодня продають по 4–5 тис. саджанців. За 10 стеблин просять 5 грн.

Чоловік працює водієм однієї з фірм обласного центру, жінка — пенсіонерка. Живуть у приватному будинку з двома дорослими синами, невісткою та двома онуками.

За розсаду Володимир узявся 15 років тому. Тоді через скорочення він втратив роботу водія на полтавській трикотажній фабриці "Мрія".

— Збудував велику теплицю з дерева й накрив її плівкою, — згадує чоловік. — Перший год усе вмісті посадив — і перець, і капусту, і помідори.

Нині у Валицьких 4 теплиці — на 80, 50, 60 і 90 кв. м. Кожну обігріває саморобна піч на дровах.

— Каркаси зробив з арматури й обтягнув спеціальною пльонкою, якої вистачає на чотири роки, — хвалиться Володимир.

Цього року за плівку Валицькі віддали 1 тис. грн. Насіння капусти купили на 300 грн. Перець і помідори мають свої. Воду для поливання беруть із криниці. Землю для парника копають у лісі, удобрюють перегноєм з власного господарства.

Купляєш 20 тисяч саджанців, а сходять п"ять

— Капусту важко вивести самим. Купляєш 20 тисяч саджанців, а сходять п"ять. Висіваю її одразу в ґрунт під пльонку 13–14 лютого, — веде далі чоловік. — Цього року плануємо продати 30 тисяч саджанців капусти, до 70 тисяч перцю і стільки ж помідорів.

Томати й перець цьогоріч коштуватимуть від 7 грн за десяток.

На час продажів у квітні Валицький іде на місяць у відпустку. До кінця травня розсаду продає дружина.

Скільки вторгував торік, чоловік не каже.

— На сім"ю всі гроші пішли. Купив новий причеп, двері броньовані в домі поставив, придбав хороший музичний центр. Трохи вдівся-вбувся. На море не поїхав, бо ніколи було — роботи повно. Цього року дітям поможу, — ділиться Володимир.

Зараз ви читаєте новину «На розсаді Валицькі щодня заробляють 2 тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі