пʼятниця, 26 жовтня 2007 07:08

На могилах почали ставити хрести із пластмаси

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Завідувачка магазину ритуальних послуг Ольга Соляник із Решетилівки показує найдорожчу домовину з мореного дуба за 1700 гривень. Її привезли із Закарпаття
Завідувачка магазину ритуальних послуг Ольга Соляник із Решетилівки показує найдорожчу домовину з мореного дуба за 1700 гривень. Її привезли із Закарпаття

У магазині ритуальних послуг, що в центрі селища Решетилівка, можна придбати все необхідне для поховального обряду. Власниця крамниці 60-річна Ольга Соляник планує назвати свій заклад "Чорна троянда".

— Ми повністю "укомплектовуємо" покійника, — каже жінка. — Продаємо навіть одяг: від трусів і шкарпеток до весільного вбрання.

На трьох полицях домовини різних кольорів.

— Для молоді найчастіше беруть червоні труни, людям середнього віку — сині й зелені, а чорні й коричневі — стареньким, — розповідає продавець магазину Юлія Косенко, 21 рік. — Найбільше беруть оббиті велюром. Вони в залежності від накладних візерунків коштують від 240 гривень. Обтягнутих чорним ситцем уже давно ніхто не купує. Хіба що для безродних чи бомжів.

На стінах — вінки. Найбільший, заввишки майже 2 м, зі штучних троянд, хризантем, кал, ромашок, ялинкових гілок коштує 245 грн.

У кутку стоять дерев"яні, металеві та пластмасові хрести.

— Тепер на могилах ставлять пластмасові хрести, — пояснює Соляник. — Вони вічні — не ламаються, фарба не облазить, їх не крадуть. Коштують 95 гривень, а вигляд мають багатший за дерев"яні. Біля них лише надгробок поставити — і пам"ятника не потрібно.

Користуються популярністю пам"ятники із зображенням церкви та Божої матері. За найдорожчий — із погруддям небіжчика — беруть 1,4 тис. грн. Викопати яму можна за 200 грн. Перевезення тіла до цвинтаря — 1,5 грн/км. Ще 100 грн віддасте за відвезення автобусом родичів на обід.

У магазині ветеранам війни та інвалідам дають 20% знижки на всі види товарів та послуг.

До ритуального магазину Ольги Соляник приїздять з сусідніх районів.

43-річна жителька Решетилівки Аліна Скубій півроку тому хоронила матір із селища Нові Санжари. У ритуальному магазині за 280 грн вона придбала домовину, обшиту коричневим велюром. Похорон жінці обійшовся в 1,8 тис. грн.

— У Нових Санжарах немає такого магазину, де можна було б за кілька годин замовити все для похорону, — розповідає жінка. — А тут я навіть обід на 120 чоловік замовила. Лише свої столи в материному дворі поставила. А посуд і страви привезли з Решетилівки.

У полтавських бюро домовина з кількох порід дерев, покрита коричневою фарбою, коштує найдорожче. Її кришка складається з двох половинок, закручується на шурупи й має нікельовані ручки. Цю домовину в бюро приватного підприємця Кідрона-Лісовського продають за 8,5 тис. грн.

Доставка тіла небіжчика катафалком із Полтави на кладовище в селі Розсошенці коштує 100 грн, в Затурине — 123. Місце для поховання — 240 грн. Давши 500–600 грн хабара, можна придбати місце на цвинтарях в елітних секторах.

Зараз ви читаєте новину «На могилах почали ставити хрести із пластмаси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі