пʼятниця, 25 січня 2008 15:36

На двійнят-первістків платять по 12 і 25 тисяч гривень

  Начальник Кобеляцького райуправління праці та соцзахисту населення Анатолій Кісіль: ”Оформити допомогу можна протягом 12 місяців із дня народження дитини”
Начальник Кобеляцького райуправління праці та соцзахисту населення Анатолій Кісіль: ”Оформити допомогу можна протягом 12 місяців із дня народження дитини”

Цього року матерям почали виплачувати підвищену одноразову допомогу при народженні дитини. На первістка дають 12,24 тис. грн, на другу дитину — 25 тис., на третю та наступні — по 50 тис. Виплачуватимуть гроші частинами, каже начальник Кобеляцького райуправління праці та соцзахисту населення Анатолій Кісіль, 46 років.

— При народженні першої дитини одноразово виплачується 4800 гривень, — пояснює Анатолій Миколайович. — Потім протягом року щомісяця — по 620 гривень. На другу дитину спочатку — 4840 гривень, протягом двох років щомісяця — 840. На третю та наступну дитину відразу — п"ять тисяч і 1250 гривень щомісяця протягом трьох років.

Яка допомога надається при народженні близнюків?

— Якщо це перші пологи, то виплата здійснюється як на першу і другу дитину — 12240 і 25 тисяч гривень відповідно. Якщо трійня, то на третю дитину відповідно виплачується 50 тисяч. Якщо двійню мати народила, маючи вже одну дитину, то отримає 25 і 50 тисяч.

Які документи треба для призначення допомоги?

— До органів праці та соцзахисту подаються копія свідоцтва про народження дитини й оригінал довідки з РАЦСу на призначення одноразової допомоги при народженні дитини. Також слід мати оригінали паспорта й ідентифікаційного коду, заяву про відкриття банківського рахунку. На основі цих документів заповнюється заява про призначення допомоги на бланку встановленого зразка. Після розгляду документів виплата призначається протягом одного-двох днів. Оформити допомогу можна протягом 12 місяців із дня народження дитини.

Скільки платять під час декретної відпустки?

— 158 гривень 25 копійок щомісяця. Таку суму отримує кожна мати, працювала вона раніше чи ні. З квітня виплата збільшиться до 161 гривні 75 копійок.

Яка допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку?

— Така допомога надається особі щомісяця із першого дня декретної відпустки для догляду за дитиною по день її закінчення. Вона становить не менше 130 гривень. При її обрахунку береться до уваги сукупний прибуток сім"ї на одну особу. Якщо жінка вийшла з декрету на роботу на умовах повного робочого дня, виплата допомоги припиняється. Її можна поновити до трирічного віку дитини, якщо перейти на неповний робочий день чи знову піти в декрет, або ж перевести допомогу на іншу особу. Виплати однакові як для застрахованих, так і незастрахованих, які не працювали.

Скільки платить держава на дітей одиноким матерям, дітям-сиротам і тим, які перебувають під опікою та піклуванням?

— Мінімальний розмір допомоги одиноким матерям на дітей віком до шести років становить 157 гривень 80 копійок. На дітей віком від шести до 18 років — 198 гривень 90 копійок.

На дітей під опікою чи піклуванням до шести років — максимально 526 гривень, від 6 до 18 — 663.

Максимальний розмір тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце їх проживання невідоме: на дітей віком до шести років — 157 гривень 80 копійок, від 6 до 18 років — 198 гривень 90 копійок.

Державна соцдопомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом "гроші ходять за дитиною": на дітей до шести років — 1052 гривні, від 6 до 18 — 1326.

Зараз ви читаєте новину «На двійнят-первістків платять по 12 і 25 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі