четвер, 28 травня 2009 19:51

На 20 відсотків подорожчали путівки в дитячі табори

Автор: фото з архіву табору ”Горизонт”
  Літо 2008 року. Діти в оздоровчому таборі ”Горизонт” у селі Запсілля Кременчуцького району під час гри ”Останній герой”
Літо 2008 року. Діти в оздоровчому таборі ”Горизонт” у селі Запсілля Кременчуцького району під час гри ”Останній герой”

Із початку літа на Полтавщині працюватиме 27 заміських таборів відпочинку. Табори "Фонтан" у Новосанжарському районі, "Ковпаківець" у Котелевському, "Орлятко" у Карлівському та "Олімпія" у Лохвицькому можуть не відкритися через брак фінансування.

— Якщо ми хоч у липні почнемо працювати, то буде чудо, — каже 61-річний Валентин Скляренко, директор дитячого табору "Фонтан" в селі Клюсівка Новосанжарського району. — Наш табір належить "Полтавнафтогазгеології". А зараз це підприємство у важкому фінансовому стані. Для підготовки табору до роботи треба щонайменше 50 тисяч гривень. А на підприємстві лише заборгованість із зарплати робітникам складає близько 80 тисяч гривень.

Раніше у "Фонтані" відпочивали лише діти працівників "Полтавнафтогазгеології". Останні роки туди приймали всіх охочих. Торік у "Фонтані" відпочивали близько 1 тис. дітей з усієї області. Путівка коштувала 1170 грн. Цього року — 1680 грн.

2009-го на оздоровлення дітей з обласного бюджету виділи майже 7 млн грн.

— Частково путівки в табори фінансуватимуть із місцевих бюджетів, коштів підприємств та організацій, фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Решту доплачуватимуть батьки, — пояснює начальник обласного відділу у справах сім"ї та молоді Наталія Шкоденко. — Діти пільгових категорій сплачуватимуть від 10 до 50 відсотків вартості путівки. Найбільш соціально незахищеним видаватимуть безкоштовно. Для решти — путівку можна купити за повною вартістю. Її можна придбати через відділ освіти чи безпосередньо в таборі.

Путівки в середньому подорожчали на 20%. Найдешевші — 1,4 тис. грн, найдорожчі — понад 2 тис. грн. Вартість путівок у заміські табори в середньому зросла на 150–200 грн.

Леонід Кучма пішов обідати в нашу їдальню. Вона — найкраща в області

У дитячих таборах від великих підприємств за путівку символічна плата. Заводські табори в Кременчуцькому районі вважають найпрестижнішими. Там  працюватиме шість заміських таборів — "Сонячний", "Зоряний", "Супутник", "Енергетик", "Чайка", "Горизонт". У них відпочинуть 5 тис. дітей.

— Путівка в нас коштує 82 гривні на добу. Поки що мало заявок на відпочинок. Торік було до 400 дітей. А цього року буде десь на сотню менше. Мабуть, на батьків школярів вплинула криза, — каже директор табору "Горизонт" Раїса Лариніна.

У Гадяцькому районі дітей оздоровлюватимуть у трьох таборах. У "Горизонті" відпочивають діти Гадяцької школи-інтернату. Випускників 10 класу замість практики на відпочинок туди направляють безкоштовно.

— Моя донька Іра відпочиватиме в цьому таборі. Загалом путівка коштує 1470 гривень. Та ми платили лише 777 гривень, решту фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, — розказує мати дівчини Людмила Кулик.

У таборі "Іскорка" в селі Вельбівка цього літа відпочинуть 480 дітей працівників нафтогазового комплексу. Путівка туди коштує 2,3 тис. грн. Із цієї суми батьки сплачують лише 190 грн. Решту фінансує підприємство "Полтаванафтогаз".

— Ми цілий рік можемо опалювати кімнати, якщо буде прохолодно. Бо маємо свою котельню, — розповідає директор "Іскорки" Володимир Лоєнко, 49 років. — В усіх трьох корпусах — євроремонт. Є спортивні й ігрові майданчики, тренажери, тенісний міні-корт. Поряд — пляж.

1999 року на 1100-річчя Полтави табір відвідував тодішній президент України Леонід Кучма.

— Нічого не подарував. Лише бігло пройшовся по табору з низкою охорони. А тоді пішов обідати в нашу їдальню. Вона — найкраща в області, — продовжує Лоєнко. — Ми приготували 32 страви. А він їв лише уху і сало.

В "Іскорці" дітей годують шість разів на день. В усіх таборах на харчування передбачено 25–30 грн. В "Іскорці" ще 5 грн підприємство виділяє на солодощі та фрукти.

У Миргородському районі працюватиме лише один заміський табір — "Миргородський". Цього року в ньому зробили ремонт, завезли нові меблі. На оздоровлення дітей пільгових категорій із районного бюджету виділили 40 тис. грн. У Лубенському районі немає заміських таборів. Лише 47 пришкільних.

У "Буревіснику" діти вчитимуть англійську

Із 31 травня по 23 серпня вперше на Полтавщині працюватиме британський табір ABC-camp. Його відкриють на базі дитячого табору "Буревісник" в селі Клюсівка Новосанжарського району. У ньому діти вивчатимуть англійську мову з викладачами з Великої Британії.

Табір організували британська компанія "Єак" та освітнє агентство "Дек". Спершу для відпочивальників проведуть тестування з англійської та розподілять за групами по 10–15 осіб у залежності від віку та рівня знання мови. Після завершення курсу діти отримають відповідний сертифікат.

— Відпочиватимуть у три тури. Найдорожча путівка у високий сезон — з 14 липня по 9 серпня. Проживання в двомісній кімнаті коштує 500 доларів, у тримісній — 430 доларів, — розповідає завідуючий господарством "Буревісника" Андрій Бурковський. — Ми зробили ремонт у корпусах, обладнали комп"ютерні класи. На перший тур уже набрали до 90 чоловік.

Діти вивчатимуть кераміку, аеробіку, співатимуть у караоке, гратимуть у бадмінтон, реґбі, фрісбі, стрілятимуть із лука, відпочиватимуть на пляжі річки Ворскла.

Зараз ви читаєте новину «На 20 відсотків подорожчали путівки в дитячі табори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі