пʼятниця, 09 серпня 2013 07:15

"Місто перерите, нову дорогу ніхто робити не спішить"

Автор: фото: Інна Москальчук
  Олександр Русін: ”Меру слід вставати з крісла і йти домовлятися до керівників водоканалу, теплоенерго, газівників”
Олександр Русін: ”Меру слід вставати з крісла і йти домовлятися до керівників водоканалу, теплоенерго, газівників”

У Полтаві по вул. Рози Люксембург працівники обласного водоканалу, прокладаючи труби, зірвали асфальт. Його постелили місяць тому за 4 млн грн. За роботи відповідала міськрада. Раніше комунальники розрили дорожнє покриття по вул. Полюсній. Зіпсовану дорогу засипали щебенем. Подібні випадки безгосподарності місцевої влади зустрічаються по всьому місту, говорить 42-річний Олександр Русін. Був заступником колишнього мера Полтави Андрія Матковського.

— Зірваний асфальт по вулицях Радянська, Пролетарська, Фрунзе. Усе місто перерите, нову дорогу ніхто робити не спішить. У багатьох місцях дорогу засипали тільки крупним щебенем. Хоча повинні були утрамбувати піском, щебенем, дати настоятися й обов'язково відновити асфальт.

Міська влада не вміє координувати роботу служб?

— Не всі служби під керівництвом міського голови. Тому, аби не псувати роботу одне одному, меру слід вставати з крісла і йти домовлятися до керівників водоканалу, теплоенерго, газівників. Обов'язково повинен бути узгоджений з усіма цими службами план капітальних і ремонтних робіт на півріччя, рік. Якби такий був — ніхто б і близько не починав стелити асфальт доти, доки роботу на ділянці не закінчать інші служби.

Хто має відновлювати розриту дорогу?

— Та служба, що її зіпсувала. У міській раді є інспекція із благоустрою, працівники якої повинні контролювати, аби після завершення ремонтних робіт водоканал чи теплоенерго привели територію в первісний вигляд. Не хочуть — слід штрафувати. Як не діє — звертатися до прокуратури. Туди ж можуть писати звернення і звичайні полтавці, які живуть у будинках біля розритих доріг. Прокурор зобов'язаний прореагувати.

Полтавців мають повідомляти про початок таких ремонтів?

— На під'їзді чи будинку за кілька днів обов'язково має висіти попереджувальне оголошення, де вказується дата початку і закінчення робіт. Ремонт має тривати не більш як три дні і то тільки в тому випадку, якщо замінюють складний колектор. Те, що ремонти розтягують на три тижні — безвідповідальність місцевої влади. Як і те, що половина Полтави все літо сидить без гарячої води. Мабуть, мер виходить із логіки, що у теплу пору можна в річці купатися. Інакше уже давно поїхав би в Київ шукати рішення проблеми. Та замість цього мер продовжує політику ліквідацій і злиття. Зробив єдиний ЖЕД у місті, і в більшості дворів двірники пощезали.

Усі дванадцять жедів мали лишити?

— Можна було злити з іншими ЖЕД №2, а решту лишити. Слід ліквідувати міські районні ради, що давно віджили своє. Раніше райони займалися освітою, приміськими селищами, виділялися значні кошти на благоустрій. Зараз з них зняли всі повноваження: освіту й комуналку перенесли у місто. Займаються тільки соціальним захистом, та й він більше інтегрований до обласного управління. Виходить, сидить цілий апарат, депутатів понабирали, а толку ніякого.

Чому міська влада так чинить?

— Усі зусилля спрямовують на те, щоб самим заробити. Коли цей мер прийшов, сказав: "Гроші треба заробляти на землі". Узяв наставив на кільцевий маршрут автобусів і заробляє. Через те й тариф на проїзд у нас піднімається. За два з половиною роки місто занепало. Навіть малим підприємцям тут працювати не вигідно, бо туристи не їдуть і грошей не заробиш. Кілька років тому ми відмічали 300-річчя Полтавської битви. Підприємці на тих відзначеннях виходили на поле торгувати і добре заробляти. Зараз поле у бур'янах стоїть, парк "Перемога" безлюдний. Місто сіре.

Який вихід із ситуації?

— Від Полтави у Верховній Раді є депутати. Хай створюють ініціативну групу і підводять місто до референдуму про недовіру міському голові. Бо через два роки місто повністю змарніє. Жителі мають до цього підключитися, якщо хочуть щось змінити.

Зараз ви читаєте новину «"Місто перерите, нову дорогу ніхто робити не спішить"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі