четвер, 09 жовтня 2008 18:33

Микола Слинько десять років торгує віниками

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Підприємець Микола Слинько (праворуч) із села Супрунівка Полтавського району на Центральному ринку в Полтаві продає віники Ігореві Колеснікову. Віники чоловік плете 10 років. За день може вторгувати до 400 гривень
Підприємець Микола Слинько (праворуч) із села Супрунівка Полтавського району на Центральному ринку в Полтаві продає віники Ігореві Колеснікову. Віники чоловік плете 10 років. За день може вторгувати до 400 гривень

57-річний підприємець Микола Слинько з села Супрунівка Полтавського району на Центральному ринку в Полтаві 10 років торгує віниками та мітлами. Робить їх власноруч.

— Мене покійний старший брат навчив, а він перейняв це вміння в наших батьків. Буває, наймаю собі помічників. Плетемо цілу зиму, — розповідає чоловік. — У мене до 20 соток. На них весною сію сорго. Як на ньому достигне зерно, у вересні-жовтні збираємо, висушуємо, а тоді в"яжемо. Переплітаю тільки лозою, а не якимись мотузками. Тому вони в мене міцні. По лозу їжджу скутером до боліт біля Ворскли.

За зиму чоловік робить до 3–4 тис. віників. Ціна залежить від вартості оранки та попиту.

— Найбільше беруть весною, як сніг починає танути, та восени, як нападає листя. Тоді масово йдуть у хід мої мітли, — майстер показує мітлу із гілок берези. На одну йде майже 100 гілок. Продає по 7 грн. — У такі сезони й ціни на 3–5 гривень піднімаємо. Як раніше за сотку оранки брали 2–3 гривні, то й ми за віник стільки ж. А тепер сотка коштує десятку, то й віник 10–12 гривень, залежно від розміру. Маленький можу і за 5–6 гривень продати.

У день чоловік продає до 30 віників. За них може вторгувати до 400 грн. Найбільше заробляє влітку. Тоді віниками майже ніхто не торгує, немає конкуренції.

— Інші нароблять собі сотню й до зими всі порозпродують, а в мене інколи й до 5 тисяч виходить. Буває за рік усі продам, а інколи якась сотня й лишиться. Мій віник служить до трьох років. Одна жінка прибирає 11 під"їздів у будинках міста. То в мене завжди бере по два віники. І на три-чотири місяці їх вистачає. Люди з Решетилівки часто скуповують їх оптом по 10 гривень за штуку, а тоді продають по 15. Моїми віниками замітають у Росії, Ізраїлі, Норвегії, Англії. А одна жінка недавно купила два, щоб вислати своїй доньці в Німеччину. Та вийшла заміж за німця, а в них тільки щітками замітають. Жінка ніяк не могла звикнути. Попросила українського віника прислати.

Зараз ви читаєте новину «Микола Слинько десять років торгує віниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі