четвер, 22 січня 2009 15:28

Микола Матвійченко впіймав щуку на кіло двісті

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Рибалка з Миргорода Борис Сидоренко на плесі річки Хорол неподалік міського пляжу витяг із лунки окуня довжиною 10 сантиметрів
Рибалка з Миргорода Борис Сидоренко на плесі річки Хорол неподалік міського пляжу витяг із лунки окуня довжиною 10 сантиметрів

Рибалки радять на зимову риболовлю ходити, коли на небі повний місяць. На молодий — риба гірше клює. Найважливіше одягти теплий водонепроникний одяг. Грітися найкраще трав"яним узваром.

— Багато залежить від атмосферного тиску повітря, — розповідає рибалка із  35-річним стажем Борис Сидоренко, 65 років. — Єслі тиск нормальний — 750, то це добре. Якщо 730 чи 760 — кльову не жди.

Узимку рибу ловить на мотиль і мормишку. Чоловік каже, мотиля бере на курортному ставку в Миргороді. Пробивши ополонку, відром черпає мул. Промиває. На дні залишається мотиль.

— Дехто займається добуванням мотиля для продажу. То це не рибалка, а невеликий бізнес. Сірниковий коробок мотиля продають по 8–10 гривень. Його вистачає на три-чотири риболовлі, — розповідає Сидоренко.

Чоловік рибу ловить на плесі річки Хорол, розташованому між міським та пляжем курорту "Миргород". Говорить, що на цій ділянці річки є багато вимоїн.

— Недавно в одну із них провалився, — хитає головою. — Добре, що лише по коліна. Де миї — видно. Там темна пляма, а зараз, коли підтало, то може бути і світла. Коли миї притрусило снігом, треба бути обережним.

За час розмови чоловік дістає з ополонки двох окунів розміром до 10 см. Викидає їх назад. Каже, любителі зимової риболовлі рибу такого розміру не беруть.

— Раніше риби в Хоролі було море. А зараз браконьєрів повно, орудують і літом, і зимою. Сітка на сітці. Та ще й електровудочками смалять. І немає на них управи, бо багато з таких ходять при погонах, — обурюється чоловік, що рибалить поруч. Не називається.

Браконьєрів повно. Сітка на сітці. Електровудочками смалять

Рибалки розповідають, що запускали в річку соменят. Нині вони виросли. Через браконьєрів залишилися одиниці.

— Нас можна умовно поділити на щукарів, поплавочників, мормишників, — пояснює 60-річний рибалка Микола Матвійченко. — Ми — щукарі. Прямо тут ловимо живчика: єрша, плотву, окуня, карася. Наживлюємо й чекаємо удачі. Мій найбільший улов на цій водоймі — щука вагою 3,8 кілограма. А оце за день до Миколая тут піймав щуку на кіло двісті.

Зимовою риболовлею чоловік захоплюється 40 років. Ходить на неї майже щодня. Каже, щуку добре ловити на зимувальних ямах. Хвалиться, що вивчив водойму:

— Де зараз стоїмо, глибина біля 7 метрів. А в районі пішохідного моста до курортного пляжу є яма глибиною 9.

— Головне, щоб на рибалці не промерзли ноги. Одягаємо валянки в калошах, — навчає Матвійченко. — Одяг повинен бути теплим, а зверху треба вдягати водонепроникні штани та куртку. І щоб було в одязі комфортно, тоді можна на рибалці бути цілий день.

Чоловік дістає термос із гарячим компотом зі смородини. Пригощає друзів-рибалок. Говорить, так найкраще грітися. На риболовлі може випити 100 г горілки у великі свята.

Зараз ви читаєте новину «Микола Матвійченко впіймав щуку на кіло двісті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі