четвер, 16 вересня 2010 17:20

Микола Крат між деревами насадив тюльпанів

Автор: фото: Наталія БОНДАР
  Житель Хитців на Гадяччині Микола Крат нарвав у своєму саду винограду, яблук і груш. Безкоштовно збирати урожай дозволяє всім бажаючим
Житель Хитців на Гадяччині Микола Крат нарвав у своєму саду винограду, яблук і груш. Безкоштовно збирати урожай дозволяє всім бажаючим

Микола Крат, 57 років, із Хитців Гадяцького району на в"їзді у село на місці смітника насадив сад із 2 тис. дерев. Пропонує безкоштовно рвати фрукти всім охочим.

— Там були усюди чагарники, — показує рукою. — Два КамАЗи щебеню накопав, бо колись тут стояв асфальтний завод. Розібрав кузню, що поряд була. Вибрав із землі 7 тонн металу. Вирученими грошима розрахувався із трактористами, які обробляли землю під висадку дерев.

На підготовленій приватизованій ділянці із гектар Микола Васильович прищепив до дичок сортові яблуні, груші, висадив сливи, абрикоси, грецькі горіхи, фундуки, черешні, персики, смородини, порічки, чорноплідну горобину, виногради.

— Назви сортів не знаю, — хитає головою. — За освітою я — слюсар по контрольно-вимірювальних приладах. Щеплю на дерева те, що подобається. Мрію поїхати в Суми та привезти винограду величиною зі сливу. Тамтешній викладач коледжу виростив. Багато років листуюся із чоловіком з Білорусі, в дворі котрого росте та плодоносить 700-річна груша.

Вирощує лише місцеві сорти із дичок. Усі дерева морозостійкі. Може поділитися саджанцями і порадами.

Сад у Крата — молодий. Потрібно щонайменше п"ять років, і тоді усі дерева плодоноситимуть.

Микола Васильович навмисне не загородив сад. Дозволяє збирати фрукти всім охочим. Говорить, попередньо з ним домовлятися не потрібно. Та все-таки приємно, якщо людина скаже, що вирішила набрати фруктів. Сам садівник живе за кілометр звідти. Його в селі усі знають. Адресу напитати легко.

Вибрав із землі 7 тонн металу. Розрахувався із трактористами

— Коли абрикоси поспіли, хотів, аби жодна не пропала даром, — веде до абрикосів. — Дав оголошення у місцеву газету. Люди приїхали залюбки та зібрали.

Тепер можна зривати груші, але їх небагато. Доспіває синій виноград. Лози висадив метрів із 400.

— Між деревами насадив червоних тюльпанів, бо інших не визнаю. Навесні ще садок голий стоїть, а вони цвітуть рясно. Роздаю цибулинки всьому селу безкоштовно. Хочу, аби Хитці гриміли як тюльпанове село.

Нещодавно Микола Крат над річкою Грунь у селі посадив 75 беріз. Постійно вичищає чагарники на березі.

Він — один із перших підприємців на Гадяччині. Свого часу дав кошти, аби Хитці газифікували. Дід Миколи Васильовича був агрономом.

Зараз ви читаєте новину «Микола Крат між деревами насадив тюльпанів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі