понеділок, 05 вересня 2011 07:45

Мешканців полтавських гуртожитків змушують ремонтувати житло за свої гроші

Автор: Фото: Сергій ДЗЕХ
  Полтавчанин Іван Срібний ремонтує каналізаційну трубу на кухні. Її не міняли понад 25 років
Полтавчанин Іван Срібний ремонтує каналізаційну трубу на кухні. Її не міняли понад 25 років

— Гроші за квартплату йдуть не зрозуміло на що, — каже 22-річний Іван Срібний. Живе у гуртожитку на вул. Харчовиків, 31 у Полтаві. — Під'їзд обідраний, стара труба постійно прориває, дах тече. За свої гроші світло в під'їзд провели і каналізацію поміняли. Скидувалися на неї по 600 гривень із сім'ї. Половину коштів списали нам як квартплату, а решта так і залишилися.

Більшість полтавських гуртожитків занедбані. У під'їздах розбиті вікна, погано працює каналізація, тече дах. Люди ремонтують все самі. Кажуть, гжеди нічим не допомагають.

— Хотіли взагалі не платить квартплату. Жеківці нічого ж не роблять, — розповідає сусідка Срібного 50-річна Людмила, прізвища не називає. — Як щось зламається, за свій рахунок майстра викликаєм, жеківського ніколи й не бачили. Дах дірявий. Як дощ іде, вода по стінах ллється, вологість у кімнатах. Самі замінить дах не зможемо, там дуже багато грошей треба.

Гуртожиток по вул. Харчовиків, 31 перебуває на балансі Полтавської бавовно-прядильної фабрики. Вона збанкрутувала. Розпорядником майна призначили Сергія Болтіка. Він запевняє, п'ять років тому гуртожиток був у гіршому стані.

— Коли я прийшов, у них не було нічого, — говорить Сергій Михайлович. — Їм провели гарячу і холодну воду, дозволили ставити індивідуальне опалення. Більшого за ті копійки, що вони платять, зробити не можемо. Держава коштів на ремонт не виділяє.

Мешканці гуртожитків платять по 90 коп. за "квадрат" житла. За словами Болтіка, щоб зробити у будинку ремонт, кварплату треба підняти до 4 грн.

— Та це не прописано у жодному тарифі, — продовжує. — Хай жильці зберуть свої борги по квартплаті й за ці гроші щось рішать. А то нічого не роблять, а ремонту вимагають. Он вони каналізацію самі робили. Найняли якихось геликів за бутилку. Тепер з тих труб усі нечистоти назад у будинок течуть. Навіть за такий ремонт їм списали частину боргів по квартплаті. Єдиний вихід для цих людей — переводити гуртожиток у комунальну власність. Та держава не виділяє кошти для переоформлення всіх документів. Місто не хоче їх брати.

У Полтаві 11 гуртожитків підпорядковуються гжедам. У житлово-комунальному господарстві міста говорять, усі вони чекають на ремонт.

— Робитимемо там, де найпотрібніший, — говорить 24-річний Сергій Сінельнік, головний комунальник міста. — Мешканці пишуть письмове звернення до начальників жеків. Якщо не відреагують, треба скаржитися у міське житлово-комунальне управління. Ми розберемося. Якщо гуртожиток не належить місту, звертайтеся до організації, яка ним опікується.

Сінельнік радить не лагодити своїм коштом. Витрачені гроші не повернуть.

— Ремонт, що люди роблять, не закладений у квартплаті. Немає процедури повернення витраченого.

 

Місто візьме у власність відремонтовані гуртожитки

Для передачі гуртожитку у власність міста потрібно надіслати звернення до міського житлово-комунального господарства.

— Підприємство, яке утримує гуртожиток, має попросити місто забрати будинок, — говорить Сергій Сінельник. — Додають усі документи на будівлю. Приміщення обстежує спеціальна комісія. Далі питання розглядають депутати на сесіях. Якщо балансоутримувач банкрут, листи й документи передає розпорядник майном. Ми ініціюємо, щоб до передачі гуртожитку підприємство зробило там капітальний ремонт.

 

Зараз ви читаєте новину «Мешканців полтавських гуртожитків змушують ремонтувати житло за свої гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі