середа, 19 березня 2008 17:28

Квартира стала отруйною після ремонту

Два місяці не могла зайти у спальню своєї квартири 61-річна Тетяна Шкарбань із міста Кременчук на Полтавщині. Після ремонту санепідемстанція зафіксувала у повітрі підвищену концентрацію аміаку та фенолу.

— Після ремонту не вилажу з болячок, — скаржиться Тетяна Іванівна. — Нема ні нежитю, ні кашлю, а погано. Якась розбитість, температура не спадає, постійний головний біль.

Жінка працює старшою медсестрою в міській поліклініці N3. Мешкає сама у двокімнатній квартирі. Син 34-річний Сергій живе окремо, донька Олена, 37 років, працює в Німеччині.

Торік Тетяна Шкарбань вирішила поклеїти нові шпалери у спальні. 17 листопада купила шість рулонів німецької фірми "Раш" по 85 грн і клей "Метилан" у магазині "Профіль". За клей заплатила 17 грн. Наймані робітники з роботою впоралися за день.

— Відтоді не можу заснути, — продовжує жінка. — Спочатку стояв запах падалі. Тільки заходиш у передпокій, як б"є сморід. На третій день почало закладати носа, вуха.

Із господинею розмовляємо у спальні. Відчувається запах гуаші. Через деякий час у роті стає гірко й лоскоче в носі. У туалеті, де також нові шпалери, тхне часником.

3 грудня Тетяна Шкарбань написала заяву до міської санепідемстанції.

— Вони виявили, що у спальні вміст аміаку перевищує норму в п"ять разів, а фенолу — в півтора, — хазяйка показує висновки експертизи. — У березні аналізи повторили. Склад повітря не змінився.

Фенол використовують у виробництві пластмас, синтетичних тканин, пестицидів. Він отруйний, має запах гуаші. Його пил подразнює слизові оболонки очей, дихальних шляхів, шкіру. Аміак — безбарвний газ із різким задушливим запахом. Він теж отруйний. Його використовують у виробництві азотної кислоти.

Тетяна Іванівна тричі скаржилася директорці магазину.

— Мені нагрубили, завідувачка не схотіла зі мною зустрічатися, — каже. — А я ж купувала такі дорогі шпалери не для того, щоб отримати головний біль.

Після конфлікту магазин змінив назву й адресу. Нині він називається "Еврообои" і розташований у "Сіті-центрі" поблизу Троїцького ринку.

Тетяна Шкарбань відправила шматки куплених шпалер та клей до обласної санепідемстанції. Результати отримала 14 березня.

При 20 градусах тепла виділення перевищує норму у 20 разів

— Шпалери не шкідливі, — запевняє Євген Ященко, 60 років, із Кременчуцької СЕС. — А у клеї "Метилан" німецького виробництва виявили перевищення формальдегіду. При 10 градусах тепла виділення перевищує норму вдвічі, а при 20 — у 20 разів.

Ященко радить зірвати шпалери і змити клей.

Тетяна Шкарбань збирає висновки санепідемстанції, рахунки за лікування. На медпрепарати вона витратила понад тисячу гривень. Планує звертатися до суду.

— Вона просто хоче зідрати гроші, — вважає директорка магазину "Еврообои" 33-річна Наталія Теличко. — Шпалери не браковані, а запах може бути від чого завгодно.

— Жінка має право вимагати у продавця відшкодування всіх збитків, — каже юрист Алла Блінохватова зі столичного товариства захисту прав споживачів "Закон". — Якщо та не погодиться, конфлікт вирішуватиме суд.

У схожих випадках по безкоштовну консультацію можна звертатися до Держспоживстандарту — телефон у Києві (044) 528 56 05 — або до територіальних управлінь у справах захисту прав споживачів. Практика свідчить, що 80 відсотків позовів споживачі виграють.

Зараз ви читаєте новину «Квартира стала отруйною після ремонту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі