четвер, 27 травня 2010 19:30

Купатися біля мосту не варто

Автор: фото: Ірина РЕРІХ
  У вівторок на старій лавці на другому пляжі в Полтаві спить чоловік. Позаду купа сміття. Звідти бродячі пси витягають залишки їжі
У вівторок на старій лавці на другому пляжі в Полтаві спить чоловік. Позаду купа сміття. Звідти бродячі пси витягають залишки їжі

Вода в річці Ворскла прогрілася до +18°С. На пляжах уже купаються поодинокі компанії. Прибережні зони частково прибрали від сміття. У піску багато недопалків, кришок із пивних пляшок та іншого дрібного сміття.

На пляжі поблизу мосту на Південний залізничний вокзал дві роздягальні. Цегляна побілена, усередині хтось сходив у туалет і залишив чоловічі плавки. На металевій облізла фарба.

Жінка років 60 в чорному купальнику збирає на піску копійки.

— Я до річки приїжджаю майже щодня, — говорить Ніна Михайлівна. — Водичка нєрви заспокоює. Раніше моржувала, а тоді застудилася і кинула. Сьогодні скло збирала. Молодьож приїжджає до річки щоночі, кувиркаються тут, таке роблять, шо срам. Бутилки б"ють.

Пенсіонерка біля очерету помічає двох лесбіянок. Тицяє на них пальцем. Дівчата обіймаються і цілуються.

— Як то вони називаються? Забула... Нетрадиціонні.

Навпроти рятувально-водолазної станції кілька зим поспіль купалися моржі. Там найглибше, зручно пірнати.

— Ішли у воду голяка, — пригадує Ніна Михайлівна. — Так нам їх начальник сказав інше місце шукати. Його рятувальники з біноклями наших баб роздивляються. Тепер біля мосту купаємося, як людей небагато.

Вище за течією — другий пляж. На піску — залишки вогнища. Від вирваного стола лишилися металеві стовпці. Грибки ще не фарбовані. Навколо смітники.

Рятувальники з біноклями баб роздивляються

Третій пляж найчистіший. Пісок переораний, біля грибків установили сміттєві баки. Неподалік пляжу — два контейнери для сміття. Для дітей поставили надувний басейн. За двометровою дерев"яною огорожею — приватний пляж "Плесо".

— До нас приїздять зі своїми продуктами, — каже охоронниця "Плеса". — Ми даємо мангали, дрова, столики. Ось два туалети, дві душові, — показує кабінки. — Людей багато, ще холодно було, почали записуватися.

У "Плесі" за годину відпочинку з компанії до 10 осіб беруть 50 грн, із 20 — 60 грн, із 30 — 70 грн.

Вода на пляжах Полтави відповідає санітарним нормам. Аналізи проводять щопонеділка. Ще жоден пляж не має паспорта для відкриття сезону.

— Прибережні зони не підготовлені: не вистачає урн, туалетів, дно не прочищене, пісок не переораний, — каже 54-річна Світлана Вороніна з міської санепідемстанції. — Як лікар не рекомендую купатися біля мосту. Поблизу спуск річки Тарапуньки, туди з приватного сектору попадають води з вигрібних ям і туалетів. Як тільки температура піднімається вище 16 градусів, вода непридатна для купання.

У райвиконкомах міста кажуть, підготовку до пляжного сезону закінчать до 15 червня.

— На виклик доїжджаємо за 6 хвилин, — розповідає 66-річний Анатолій Кононенко, працівник рятувально-водолазної станції, що між першим і другим пляжами. — А шукати можемо і півгодини — залежить від того, наскільки точно вкажуть місце. Та як за 10 хвилин не впораємося, то живого вже не побачимо. Раніше чергував наряд міліції, то більше порядку було.

Зараз ви читаєте новину «Купатися біля мосту не варто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі