четвер, 12 червня 2008 18:18

Кредити готівкою видають під 33–38 відсотків річних

Полтавка Лідія Іванівна, 52 роки, понад рік виплачує кредит, отриманий по кредитній картці "Універсальна" "ПриватБанку". Сума боргу зменшилася лише наполовину.

— Узяла дві тисячі на холодильник, — розказує жінка. — Щомісяця плачу по 150 гривень. За рік сума боргу зменшилася тільки на 50 відсотків. Як видавали картки, казали, що по кредиту треба буде платити три відсотки. А я плачу-плачу — і винна. У касі оператори мені сказали, що насправді три — це місячний відсоток, а за рік виходить 36.

Андрій Комарист із регіонального управління "ПриватБанку" каже, що полтавка неправильно зрозуміла:

— Це три відсотки від суми заборгованості не на рік, а на місяць. По кредитній картці клієнт платить щомісяця мінімум сім процентів. Із них чотири йде на погашення тіла кредиту, а три — на погашення відсотків. Ми не можемо говорити, який реальний процент вийде на рік. Три множити на дванадцять і отримувати 36 відсотків неправильно, бо перший місяць проценти не нараховуються. Це, якщо пільговий період, — 30 днів. Є ще пільговий період 55 днів. Якщо погасити заборгованість у цей строк, проценти не нараховуються. Потім нараховуються на залишок заборгованості, а не на суму позики. Вона щомісяця зменшується. Ніхто не знає реального річного процента! У кожному конкретному випадку треба індивідуально розглядати. Хай людина конкретно звертається, ми пояснимо усе по її рахунку.

Прес-секретар головного офісу "ПриватБанку" в Дніпропетровську Олег Серга сказав, що реальна річна відсоткова ставка по карткових кредитах становить 36%.

Банк "Інтерфінанс" дає готівкові кредити під 38% річних. Аби його отримати, треба відкрити поточний рахунок. Після оформлення документів на нього перерахують гроші. При знятті готівки береться комісія 0,7%.

У "Дельтабанку" готівку видають через пластикові картки. Фактично виходить 33% річних. Якщо взяти 1 тис. грн, за рік переплата становить 330 грн.

Зараз ви читаєте новину «Кредити готівкою видають під 33–38 відсотків річних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі