четвер, 21 жовтня 2010 17:56

"Колорадський жук сховався ще в серпні. Жди сувору зиму"

Автор: малюнок: Дмитро СКАЖЕНИК
 

"На дубах жолудь уродив — до великих снігів. Колорадський жук сховався в землю ще в серпні, хоча в минулі роки й у вересні не заженеш. Значить, жди сувору зиму. Але Покрова, 14 жовтня, була теплим днем. За народними прикметами, ще 20 днів після цього не буде снігу", — розповідає фермер Ярослав Химинець із села Романівка Глобинського району. На ці прикмети звертає увагу. Каже, вони завжди справджуються.

У Полтавському центрі гідрометеорології прогноз погоди складають на 14 діб. Відзначають, довгострокове прогнозування в усьому світі вважають ненадійним.

— Народні прикмети справджуються лише на 30 відсотків. Їх варто тлумачити навиворіт. Часто одна прикмета суперечить іншій. Наприклад, багато жолудів родить до тепла, а горобини — до холоду. А цього року і того й іншого вдосталь, — говорить спеціаліст центру Олена Панченко. — Кліматичні реверси, коли літо жарке, а зима холодна, тепер також не справджуються. Єдине можна чітко прогнозувати — як завжди будуть відлиги і заморозки.

Київські синоптики прогнозують, зима не відрізнятиметься від попередніх. Їхні московські колеги переконані — наближається холодна і сніжна пора, такої лютої зими за останнє тисячоліття ще не було. Американський метеорологічний центр прогнозує погоду у країнах Європи. В Україні передбачає теплу зиму.

Найнижчу температуру в Полтаві, — 31,9°С, зафіксували 1950 року. Найхолодніша зима зі середньомісячною температурою -15°С була 1963-го. Найтепліший січень із температурою +1°С відзначили 2007 року. Середньостатистична температура січня -7°С.

Зараз ви читаєте новину «"Колорадський жук сховався ще в серпні. Жди сувору зиму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі