вівторок, 20 листопада 2007 07:04

Кілограм племінного поросяти коштує 15 гривень

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Завідувачка племзаводом агрофірми ”Україна” в Радивонівці Великобагачанського району Людмила Ярка показує новонароджених поросят. Їх два місяці триматимуть окремо від свиноматки в спеціальних ящиках, щоб вона не подавила поросят
Завідувачка племзаводом агрофірми ”Україна” в Радивонівці Великобагачанського району Людмила Ярка показує новонароджених поросят. Їх два місяці триматимуть окремо від свиноматки в спеціальних ящиках, щоб вона не подавила поросят

Герой України Іван Балюк, 70 років, у селі Радивонівка Великобагачанського району на території колишнього колгоспу "Україна" створив агрофірму з такою ж назвою. Там є млин, дві олійниці, круподерня, ковбасний цех і пекарня. Понад 10 років на двох племзаводах вирощують свиней великої білої породи й корів червоно-рябої молочної.

Тут 444 корови та 130 свиноматок.

— Молодняк продаєм, — каже головний зоотехнік Катерина Рєзнікова, 57 років. — Цього року реалізація молодняка поросят гірша, хоча ціни впали на п"ять гривень. Кілограм живої ваги коштує 15 гривень. Реалізуємо поросят від 40 кілограмів.

Кожна тварина має родовід.

— Ми знаємо їх походження до сьомого-восьмого коліна. Вони в нас чистопородні, без помісей. На них є документи. Раз на чотири роки засідає комісія з Києва.

Свині живуть у цегляних сараях. У приміщеннях чисто, підлога притрушена вапном. Гній прибирають механізовано. Спершу робітники згрібають у канави, а потім електротранспортер переганяє його за межі ферми. Ним удобрюють поля.

За кожною свинаркою закріплено 25 свиноматок.

— День починається з годування свиноматок комбікормом, — розповідає завідувачка племзаводом Людмила Ярка, 45 років. — Його розподіляє кормороздавальник. Воду тварини п"ють із металевої трубки. Там стоїть муфточка. Свиня писком нажимає на неї й капає вода.

Новонароджених поросят тримають окремо від свиноматки — щоб не подавила. До місяця вони живуть у спеціальних ящиках, при +38 °С.

До чотирьох місяців їх підгодовують штучним молоком і пресованим зерном. Для цього восени господарство купило екструдер для виготовлення корму. Зерно там пресують і піддають термічній обробці.

— Воно пахне, поросята з"їдають усе, — зоотехнік Катерина Андріївна дістає з мішка хрусткі пластівці. — Даємо його поросятам від народження і до чотирьох місяців двічі на день.

5-місячних кабанів і свиноматок по 80 кг тримають в окремих приміщеннях. Біля кожної загородки таблички з відомостями про кожного.

— Їх уже можна продавати, по 70 кілограм мають. Одна голова коштуватиме 1050 гривень. До кожної свині даємо документи про ветеринарний огляд, — пояснює Людмила Ярка.

У поросят вуха в дірках.

— Кожна дірочка й вищуп щось означають. За ними можна визначити, від якої матері й батька свинка. Кожну свиноматку й кабана записую.

У сараї поряд некастровані кабани в загородах.

— Оце наші робочі хлопці. Ті, що роблять поросяток, — усміхається зоотехнік Рєзнікова. — Вони по 300–340 кілограмів. Коли свиней готую парувати, записую номери обох. Я даю розкріплення: з яким кнуром яку свиноматку. Ми дивимося, щоб не було родствєнних зв"язків.

Каже, що кабан служить 3 роки, а свиня 5–6.

Зараз ви читаєте новину «Кілограм племінного поросяти коштує 15 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі