понеділок, 26 вересня 2011 00:00

Кожна шоста пляшка мінералки розлита у Миргороді

Миргород став курортом державного значення. Керівництво райцентру добивалося цього з 2006 року. Що дає цей статус, розповідає міський голова Миргорода Сергій Соломаха, 50 років.

— Тепер держава бере на себе вирішення найбільших проблем райцентру. Готуємо  програму розвитку курортного міста, під яку в держбюджеті мають закласти кошти. Зараз великою проблемою для міста є стан очисних споруд. Кілька років тому з бюджету виділили понад мільйон на їх реконструкцію. Повну відбудову не провели. Зараз очисні, м'яко кажучи,  в плачевному стані. Потрібно ще мінімум 22 мільйони, щоб привести до ладу навколишні землі та очистити річку Хорол. В аварійному стані міст через Хорол. Він з'єднує дві частини міста.

З чого Миргород почався як курорт?

— З відкриття першим міським головою Іваном Зубковським джерела мінеральної води 1912 року. З радянських часів у місті працюють вісім санаторіїв. Жоден не закрився. Курортна сфера — головне джерело наповнення міського бюджету. Цього року сподіваємося отримати близько 5 мільйонів гривень.

Що в місті є такого, чого не мають інші курортні міста?

— Миргород перетворився з брудного містечка, де, за Гоголем, кожна баба викидала сміття прямо на вулицю, на чистий, облаштований центр. Успішно працює роздільний спосіб збирання відходів. Гордість Миргорода — реконструйована площа в центрі з алеєю фонтанів. Зі школи всім відома миргородська калюжа. Спільними зусиллями її перетворили на набережну зі скульптурами гоголівських героїв. Хочемо створити Музей козацтва під відкритим небом, облаштувати "Миргородський узвіз", де в одному місці буде представлено сувеніри наших майстрів.

Які сувеніри варто везти з Миргорода?

— Наше місто відоме завдяки Миргородському заводу мінеральних вод. Кожна шоста пляшка мінералки в Україні розлита в Миргороді. Дуже достойні матрьошки, вази, сільнички, інша сувенірна продукція Миргородського лісгоспу.

 

На святі свині приготують 33 страви

15 жовтня в Миргороді проведуть свято свині.

— У 1920-ті група ентузіастів створила розплідник, — розповідає мер Миргорода Сергій Соломаха. — Звозили кнурів і за кілька років вивели породу свині Миргородська чорно-ряба. Зараз відома в Україні. Гріх було б не започаткувати таке свято. Проводити щороку. Цьогоріч будуть забіги свиней. Приготуємо 33 страви зі свинини.

 

Зараз ви читаєте новину «Кожна шоста пляшка мінералки розлита у Миргороді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі