четвер, 25 грудня 2008 16:30

Холодець зі свининою, яловичиною й півнем варять сім годин

Актор і режисер Полтавського обласного театру ім. Гоголя 44-річний Олександр Любченко під Новий рік традиційно готує холодець. Варить його зі свинини, яловичини й півня.

— На вісім літрів холодцю купую свинячу голяшку, дві яловичих гомілки й старого півня, — розповідає Любченко. — Із бройлерами чи індиками смак зовсім інший. Увечері після заходу сонця рубаю ті ратички й замочую їх у воді на ніч у каструлі. Тоді до сходу сонця виймаю, обчищаю ножем, мию і кладу до каструлі. Тільки прокипить хвилину, зливаю воду, мию м"ясо і 3 години варю на легенькому вогні. Одночасно туди ж добавляю по великій морквині й цибулині зі шкуркою. Їх треба вийняти через півтори-дві години, бо більше навару з них уже не буде.

Далі чоловік ріже на шматки м"ясо півня, вкидає його до каструлі з гомілками й варить ще 4 год. За годину до завершення вкидає сім-вісім великих духмяних перчин, 10–12 горошин перцю і три лаврові листки.

— Варити треба, доки м"ясо від кісток відділиться, — пояснює чоловік. — Тоді викидаю кістки та лист, солю, зливаю сантиметровий шар жиру, розливаю навар у судочки і ставлю на балкон. Холодець виходить світлий і нежирний. Перед його вживанням чоловікам добре випити грамів по 120 горілки, і вдвічі менше жінкам. Під шампанське й вино холодець не йде. Пригощаю своїх друзів, усім дуже подобається.

Зараз ви читаєте новину «Холодець зі свининою, яловичиною й півнем варять сім годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі