понеділок, 01 серпня 2011 06:45

Хліб із цьогорічного зерна може бути глевкуватий

Автор: фото: Оксана Ханас
  Працівниці виробничого сільськогосподарського кооперативу ”1 Травня” в селі Березняки Хорольського району підмітають зерно на току
Працівниці виробничого сільськогосподарського кооперативу ”1 Травня” в селі Березняки Хорольського району підмітають зерно на току

— Минулого року вся пшениця була першого класу, а зараз другим пішла, — говорить Іван Безлунний, директор Миргородського інкубаторно-птахівничого підприємства.

У ангарі господарства понад 700 т зерна нового врожаю. Збіжжя нагорнуте попід стінами.

— Загалом урожай непоганий, — каже Іван Михайлович. — Зібрали більше 35 центнерів із гектара. Але ситуацію підпортили дощі. Вимили клейковину. Тому й маємо пшеницю класом нижче.

Жнива по області завершують цього тижня. Зібрали понад 1 млн т. Торік урожай був 1 млн 250 тис. т ранніх зернових. Зі слів аграрників, урожайність вища — з гектара збирають на 5 центнерів зерна більше, ніж 2010-го. Та фермери нарікають на якість збіжжя.

— Багато пророслого зерна, — розказує 34-річний Віталій Нелюба з інспекції якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції Полтавської облдержадміністрації. — При допустимій нормі не більше 4 відсотків на  деяких окремо взятих полях — до 8 й вище. Це впливає на якість клейковини. Хліб із такого борошна при випіканні не буде підніматися.

Ще однією проблемою цьогорічного врожаю аграрії називають головню — грибок, що паразитує на озимих. Його спори токсичні.

— Багато зерна заражене головнею, — говорить полтавець Роман. Він купує та продає збіжжя. — Зерно недовго лежить, бо заразне. Через місяць зберігання навіть на комбікорм не піде.

Грибок на зерні з'являється через погане протруєння.

— У великих господарствах такого майже немає, а от у дрібних фермерів трапляється, — пояснює Віталій Нелюба. — Немає коштів на закупівлю протруйників.

Фермери більшість пшениці планують продавати як фуражну.

— Узяв до 30 центнерів із гектара, — переказує господарник із Лубенщини. Не називається. — Це хороший показник. По якості пшениця не дуже. Вона класною не піде, а як фуражна — те що треба.

Найбільше зернових культур по області вирощують Глобинський, Новосанжарський, Миргородський, Семенівський, Кобеляцький райони.

Новосанжарщина минулої суботи перша закінчила жнива. Район зібрав майже 107 тис. т зернових. У деяких господарствах урожайність сягнула 72 ц із гектара.

— Ячмінь і пшеницю ми вже зібрали, але на елеватор поки що не здали, — розповідає Іван Скляров, 53 роки. Він директор товариства "Ранок", що в селі Харківці на Лохвиччині. — Зерно здебільшого повне, трапляється трохи пророслого. Бо в липні було опадів удвічі більше за норму. А в сусідньому Чорнухинському районі навесні й на початку літа нормальні дощі були. Ми цього року чітко дотримувалися технології вирощування. Але ранніх зернових у середньому зібрали по 30 центнерів із гектара, тоді як розраховували на 50–60.

Іван Миколайович припускає, зерно мало відрізняється за якістю від зібраного в сприятливіші роки. На більшості полів Лохвиччини ранні зернові зібрали на початку липня, до злив.

Попри негоду, чиновники переконують, що цього року область буде із зерном, а хліб не подорожчає.

— Ніяких проблем по забезпеченню області продовольчим зерном не буде, — розповідає Семен Москаленко, 59 років, з обласного управління сільського господарства. — Уже зібрали мільйон 190 тисяч тонн. Маємо близько 70 відсотків продовольчого зерна, це понад 700 тисяч тонн. Для потреб області вистачить 250 тисяч тонн.

Зараз ви читаєте новину «Хліб із цьогорічного зерна може бути глевкуватий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі