вівторок, 29 квітня 2008 16:30

Гроші позичають через розписку

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Тиждень тому продавець-консультант крамниці одягу 22-річний Віталій Мироненко з Полтави позичив 300 грн у бухгалтерії магазину. Гроші взяв під розписку.

— Поїхав на сесію і зовсім вигрошився, — розповідає хлопець. Він заочно навчається на юриста в Харківському національному університеті. — Під час сесії три тижні жив на квартирі. Та й щоб здати екзамен, доводилося тисячу платити. Добре батьки грошей підкинули. А приїхав — хоч зуби на поличку клади.

У магазині Мироненко за місяць отримує 1100 грн. Борг поверне із зарплати. Її видадуть у середині травня.

— Більшість людей зараз позичають гроші через розписку. Вона має юридичну силу. Коли борг вчасно не повертають, позичальник має право звернутися до суду, — пояснює приватний нотаріус із Полтави Надія Полєжаєва, 65 років. — Договори позики завіряють у нас рідко. Як тільки заїкнешся, що за послугу доведеться сплатити один відсоток державного мита — кажуть: "Ой ні, ми самі".

За останні три роки вона не завірила жодної угоди. Хоча за консультаціями щодо оформлення боргу звертаються мало не щодня.

— Ми усілякими способами ухиляємося від завірення таких угод, — продовжує нотаріус. — Бо беруть люди аж бігом. А як приходить час віддавати — плачуть і стогнуть чи взагалі зникають. Нам потім доводиться з кредиторами ходити по судах. Свідчити, що боржники при підписанні договору були при здоровому глузді. Бо придумують, що їх накололи чи обпоїли.

У розписці вказують суму позики, дату її повернення та суму відсотків. Їх повинен сплатити позичальник за користування грошима.

— Коли позика завірена нотаріусом, то можна обійтися без суду. Ми направляємо договір із відповідним листом до виконавчої служби. Там накладають заборону на користування людиною майном на ту суму, яку вона заборгувала, — каже приватний нотаріус міста Олександра Гризунова.

1 квітня в обласному центрі відкрили компанію "Домашні кредити". Угоди про позики укладають агенти "Приватбанку". Їх викликають за телефоном. У компанії можна взяти від 500 до 5 тис. грн на 31 тиждень.

Борг погашають щотижня — за кожну сотню переплачують 5 грн.

— Заключаємо договори й забираємо борг на дому, — розповідає агент компанії Олена Зінченко. — Якщо людина бере 5 тисяч, щотижня має віддати 250 гривень.

Банки дають кредити під 7–17% річних на різні потреби. Банк сам відраховує гроші у тих, хто отримує зарплату на картку. Якщо її немає, позичальник сам приносить борг.

На короткий термін можна взяти гроші в ломбарді під заставу золота, срібла та побутової техніки. У місті таких закладів 23.

— Найчастіше люди приносять золото та мобільні телефони, — каже заступник завідуючої залогової каси в обласному центрі "Позичаємо гроші" Олена Водолазська, 27 років. — Часто гроші беруть для погашення банківських кредитів.

У касі дають кошти на строк від 2 днів до 2 місяців під 0,67% у день. Можна взяти четверту-п"яту частину оціночної вартості техніки і 82,5 грн за грам золота. Договори оформляють за п"ять хвилин. При собі слід мати паспорт.

— Срібло здають рідко. Воно дешеве — 85 копійок за грам. Хіба пенсіонери яку ложку принесуть, — каже Водолазська.

Зараз ви читаєте новину «Гроші позичають через розписку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі