четвер, 07 квітня 2011 18:19

Гречки посіють удвічі більше

Враховуючи цьогорічний дефіцит гречки, на Полтавщині її посіви збільшать майже вдвічі — до 20 тис. га.

— З року в рік зменшувалися обcяги посівних площ. Ціна на гречку була нецікава для товаровиробників, — говорить голова Полтавської обласної адміністрації Олександр Удовіченко, 53 роки. — Через ринкові відносини ніхто не доводив областям і сільгосппідприємствам об'єми посіву тієї чи іншої культури. Цьогорічні площі забезпечать нормальний урожай.

Основну масу гречки посіють насінням високих репродукцій, його в області 900 т. Ще використають 600 т товарної гречки.

— Через минулорічний неврожай Мінагрополітики дало дозвіл на використання такого посівного матеріалу. Він потрібен для збільшення посівів, — говорить начальник обласного управління агропромислового розвитку Олександр Сень. —  Гречка відібрана, пересіяна, перевірена насіннєвою інспекцією.

Ціну гречки нового врожаю Сень прогнозувати не береться:

— Вона залежатиме від погоди, собівартості, пропозиції. Цього року посіви розширять по всій Україні. Гречки буде достатньо, щоб закрити потреби країни, і вона не коштуватиме, як тепер.

Нещодавно у магазинах подорожчала й вівсянка. Виробники теж нарікають на дефіцит.

— В області є 2,5 тисячі тонн, його виробляють достатньо, — каже Олександр Сень. — Вівса на людину потрібно кілограм на рік. Крім коней, донедавна його ніхто не їв, а тут чогось згадали. Питання в тому, щоб переробники купували овес зразу у виробників, а не шукали у квітні. Зазвичай цієї культури сіємо 5–7 тисяч гектарів. Цього року збільшимо на пару тисяч гектарів. Людей більше цікавить хліб.

Озимі посіви нині в задовільному стані.

— Є втрати по ріпаку й озимому ячменю, — говорить Олександр Удовіченко. — Озима пшениця практично в усіх районах у задовільному стані. Розраховуємо на урожай, більший за торішній. Три мільйони тонн — цьогорічна планка.

Зараз ви читаєте новину «Гречки посіють удвічі більше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі