четвер, 20 березня 2008 18:55

Гадячани рятують українську породу бджіл

У селах Мартинівка, Лютенька і Рашівка Гадяцького району цьогоріч утворять племінні пасіки. Там будуть розводити бджіл української породи. Їх ще називають аборигенами.

— За останні 10–12 років від однієї такої бджолиної родини отримують 60–80 кілограмів меду. Навіть у попередньому, несприятливому для бджільництва році, отримали по 58 кілограмів, — каже гадячанин, кандидат сільськогосподарських наук Василь Хижа. Він привіз для дослідження комах-аборигенів із київського Інституту бджільництва.

Біометрія показала, що бджоли збереглися в чистоті, відрізняються високою продуктивністю, морозостійкістю та стійкістю проти хвороб.

— Ця порода дозволить значно підвищити продуктивність пасік Полтавщини, в значній мірі захистить бджіл від гнильцевих хвороб і підвищить якість їхньої зимівлі, — стверджує Хижа.

До проекту з розповсюдження української бджоли залучатимуть пасічників Лубенського, Лохвицького районів. Бджолопакети продаватимуть сусідам із Сумської та Харківської областей.

До початку Другої світової українські пасічники мали 4 млн бджолосімей, після війни залишилося мільйон. Для поновлення популяції почали завозити з Кубані та Кавказу. Але ці комахи погіршили якість бджіл України. Вони стали погано переносити зиму, знизилася продуктивність. Залишилися окремі пасіки, де ще є українські бджоли довоєнного заводу. Одна з таких — у Великобагачанському районі.

Зараз ви читаєте новину «Гадячани рятують українську породу бджіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі