четвер, 04 грудня 2008 15:31

Фанера за батареями зберігає тепло

46-річний Олександр Рибников з міста Миргород утеплює будинок підручними засобами.

— У віконні щілини заштовхую газети або вату. Можна замазати їх сумішшю із крейди та борошняного клею. Для цього треба взяти рівні пропорції крейди та клею й розвести водою. Так, щоб утворилася густа паста, — розказує чоловік. — Але весною тоді заново прийдеться фарбувати рами.

Можна у щілини затиснути поролон. А потім їх заклеїти смужками тканини завширшки 4–5 см. Перед тим їх треба намочити у воді й густо намастити господарським милом. Як утеплювач використовують і шнур для білизни та вовняний шнур. Його прибивають по периметру рами. Так вікна закриватимуться щільніше.

— Коли утеплю вікна, змащую внутрішню поверхню скла сумішшю з гліцерину та спирту і протираю фланелевою ганчіркою. Тоді вікна не запотіватимуть і в найлютіші морози, — каже Рибников. — Двері на балкон можна утеплити, як і вікна. А якщо ви туди носите харчі, як у холодильник, то покладіть на поріг зшитий із товстої тканини валик, набитий обрізками тканини або поролоном. Штори, які закривають батареї, забирають до 40 відсотків тепла.

— Часто перефарбовують радіатори у темний колір — гладенька темна поверхня віддає на 10–15 відсотків тепла більше. А з боку стіни ставлять блискучий екран, — веде далі чоловік. — Можна алюмінієвою фарбою пофарбувати шматок фанери чи обклеїти її алюмінієвою фольгою.

Не можна близько до батарей ставити меблі — вони теж заважатимуть циркуляції теплого повітря.

Зараз ви читаєте новину «Фанера за батареями зберігає тепло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі