четвер, 12 червня 2008 17:36

Євген Гніпа загинув у битві біля Дніпра

Автор: фото з архіву Євгена Гніпи
  Подружжя Горпина і Євген Гніпи з Полтави з дворічним сином Валентином. Червень 1938 року
Подружжя Горпина і Євген Гніпи з Полтави з дворічним сином Валентином. Червень 1938 року

На фото 1938 року подружжя із Полтави Горпина і Євген Гніпи із 2-річним сином Валентином. Знімок зроблений у червні в ательє "Держфото" у Полтаві. Нині на його місці ресторан "Оболонь", на розі вулиць Фрунзе й Жовтневої.

Батьки Євгена загинули в громадянській війні. Він закінчив міську школу з золотою медаллю й одразу влаштувався працювати склодувом на фабриці термометрів. 26 березня 1936-го одружився з Горпиною Торяник. У червні того ж року чоловіка забрали в армію. Жінка тоді працювала пекарем на міському хлібозаводі.

— Дідусь тоді щойно повернувся з армії. Пішли з родиною і зробили фото на згадку, — розповідає онук Євгена Гніпи Євген, 30 років. Він зараз працює науковим співробітником Полтавського музею авіації та космонавтики. На фото дворічний Валентин — його батько. — Дід відслужив два роки у військах особливого призначення в місті Оранієнбаум, тоді Ленінградської області. Там випробовували перші підводні костюми.

Знову повернувся на фабрику. Спершу став інженером, пізніше — заступником директора. Загинув 29 жовтня 1943 року в битві біля Дніпра.

— Дідусь добре володів німецькою мовою, знав англійську і французьку. Грав на скрипці, фортепіано. Під час служби в армії у Ленінграді грав у молодіжному джаз-оркестрі, — розповідає онук Євген.

Горпина Юхимівна жила в Полтаві, померла в 1990-му. Її 71-річний син Валентин Євгенович нині на пенсії. Чоловік працював водієм у філармонії. А останні 32 роки до виходу на пенсію — водієм кіновідеопрокату. Має доньку 44-річну Тетяну і сина Євгена. Живе у Полтаві. Його друга дружина Любов Шуба теж на пенсії, працювала в цеху ламп денного освітлення заводу газорозрядних ламп.

Зараз ви читаєте новину «Євген Гніпа загинув у битві біля Дніпра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі