понеділок, 21 липня 2008 18:00

Двом багатодітним сім"ям дали по корові

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Алла Тітова з Вікторії на Пирятинщині з дітьми біля своєї корови Берізки. Подаровану корову Чарівну поки що тримають у сараї. Кажуть, що вона ще дика і може вдарити. Зліва направо: доньки Ірина і Людмила, на руках у жінки наймолодша Віта, Владислав, за ни
Алла Тітова з Вікторії на Пирятинщині з дітьми біля своєї корови Берізки. Подаровану корову Чарівну поки що тримають у сараї. Кажуть, що вона ще дика і може вдарити. Зліва направо: доньки Ірина і Людмила, на руках у жінки наймолодша Віта, Владислав, за ни

"Шо дає государство, все нада брать. Привезли нам корову. Чоловік 28 наїхало, був радник президента, Мякушиха з Полтави (заступник губернатора Полтавщини Надія Мякушко. — "ГПУ"). На три камери нас знімали. Казала дітям: "Чекайте, не мастіться". А шо ти скажеш їй у 2,5 годи? Вони пішли, абрикос нарвали, посідали й їдять", — розповідає 42-річна Алла Тітова із села Вікторія Пирятинського району.

14 липня облдержадміністрація подарувала багатодітній сім"ї Тітових корову. Того ж дня ще одну відвезли родині Молчанових із села Сасинівка Пирятинського району. Там мати виховує сама п"ятьох дітей. За програмою "Зігрій любов"ю дитину" по корові подарують 17 багатодітним сім"ям області.

В Алли Тітової семеро дітей — від 15 до 2 років.

Жінка працює на півставки касиром сільради, і на чверть — прибиральницею. Отримує 410 грн. Її чоловік 38-річний Віталій Тітов — тракторист місцевого сільгосппідприємства. Заробляє майже 600 грн.

Опівдні Алла їде із сільради на велосипеді. Каже, що нині мають трьох корів. Одну планує продати.

— Подарована маленька, та нічого — відгодуємо. Якщо моя важить кілограмів 700, то ця десь 400. Її звали Чарівна, та ми кличемо Чирва, так простіше, — розповідає.

Дорогою вітається з жінкою на велосипеді.

— Ну шо, баба Таня? — каже до неї Алла. — Бачили мене вчора по телевізору? Я себе й не впізнала. На корову банти начепили!

— А це якась породиста? — цікавиться жінка.

— Обнаковенна корова, — махає рукою Тітова. — Сьогодні до мене звонять і питають: "А сколько дайот молока?" А корова проїхала 60 кілометрів за час і в отаку суматоху попала. Вона з ферми не хоче виходити, очі їй зав"язали, на цепах тягнуть... Тут же ота показуха буде. Я прилетіла мокра. Вони до мене балакають, а я не можу слова сказати, у роті пересохло. А Владик узяв і повів її в сарай.

Односельчанка прямує далі.

— Тут людям завидки, а я од государства нічого не требувала, — каже Тітова стишеним голосом. — І пільгами не користуюся.

Щомісяця від держави родина отримує 280 грн на всіх дітей і 114 грн допомоги матиме на найменшу Віту до жовтня.

Віталій Тітов нині на жнивах. На подвір"ї біля хати ходить боса мати Алли 71-річна Любов Дорошенко.

— А хто ж їх виглядів? — киває бабця на дітей. — Канєшно, я.

— Баба їсти варить, а на мені хазяйство, — додає Алла.

Каже, що зароблених грошей вистачає на харчі й одяг.

— Та вони голі ходять, — зауважує Любов Дорошенко.

Жінка каже, що так робить лише найменша.

— Вони літо й зиму голі, — говорить мати Алли. Та її проганяє.

Тітови живуть за рахунок господарства й городів. Зарізали двох поросят, мають курей, качок.

— У батька як зарплата, повинен усім гостинці купить. Приносить сім бананів, соки й цукерки. Старшій карточку в телефон. Він їх не обіжає. Як якась копійка появилася, все дітям, — хвалиться Алла.

Подаровану корову замкнули в сараї, дві інших пасуться.

— Чирва ще дика й може вдарити. Даже ті, що приїжджали в понеділок, фотографірували нашу Берізку. Цю ми не могли вивести. Вона 5200 гривень коштує, — веде далі. — За день 8 літрів дає. Та їй ще дві неділі треба відходити від стресу. Вона первістка. Молочка в неї небагато. Мої по 30 літрів дають за сутки.

Щотижня жінка продає молоко, сир і сметану на ринку.

— Літрів 10 молока в мене йде дітям. Утром видоїла, банку поставила. Менші наллють у півлітрові бутилки з-під пива і з соски п"ють.

Зараз ви читаєте новину «Двом багатодітним сім"ям дали по корові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі