четвер, 26 березня 2009 17:34

Бездомних собак не відстрілюють четвертий рік

Автор: фото: Наталка ВІСИЧ
  Водій маршрутки 43-річний Віталій підгодовує хлібом безпритульну собаку із шістьома цуценятами. Напередодні їх було семеро. Живуть за бетонним парканом на кінцевій зупинці транспорту ”Інститут зв’язку” в Полтаві
Водій маршрутки 43-річний Віталій підгодовує хлібом безпритульну собаку із шістьома цуценятами. Напередодні їх було семеро. Живуть за бетонним парканом на кінцевій зупинці транспорту ”Інститут зв’язку” в Полтаві

На вулицях Полтави побільшало безпритульних собак.

— Полічити їх неможливо, — каже головний держветінспектор міста Віктор Пальчик. — Вони не щеплені проти сказу, переносять різні інфекції, глистів, кусають людей. Із 2006 року, після виходу закону про заборону жорстокого поводження з тваринами, у місті не проводяться відстріли.

Собак відловлюють працівники КАТП-1628. Начальник відділу експлуатації цього підприємства 54-річний Петро Бедах говорить, що більшість собак із притулку забирають:

— Багато людей дзвонять і просять забрати їхніх домашніх тварин. Таке буває щовесни, а тут ще й економічна ситуація вплинула.

Бедах пояснює, безпритульних собак більшає через заборону на їхній відстріл. Із 5.00 до 8.00 комунальники відловлюють до 15 собак.

— Годуємо, чим доведеться. Самі приносимо їжу, бо коштів на їх утримання не виділяють, — розповідає чоловік. — Через три дні старих і хворих тварин усипляємо.

Щороку в області реєструють до 3,5 тис. випадків, коли людей покусали собаки.

43-річну кременчужанку Ларису Власко вкусив бродячий пес. Жінка нині проходить курс щеплень проти сказу.

— Ми з чоловіком зупинилися біля переїзду по трасі Полтава–Кременчук, за Кобеляками. Там кіоски з пиріжками і кавою. Бігає багато бездомних собак. Тільки відкрила двері, а одна вже тут. Мабуть, думала, що я їй щось даю, і цапнула за руку.

Заступник головного санітарного лікаря області 50-річна Наталія Горбенко каже, за три перші місяці минулого року в області було 44 тварини, хворі на сказ. За три місяці 2009-го — чотири. Курс щеплень для людини триває три місяці, роблять шість уколів. Випадків сказу серед людей в області не реєстрували з 2003 року. В Україні буває по кілька на рік. Від цієї хвороби помирають у страшних муках.

— Якщо зустріли зграю собак, то краще мати щось у руці, щоб відбиватися, — радить головний ветеринар Полтави Віктор Пальчик. — Не робіть різких рухів. Спокійно йдіть, оглядаючись. Бо собаки часто нападають ззаду. Особливо небезпечна й агресивна сучка із цуценятами. Пік укусів припадає на весну-літо, коли діти на канікули йдуть і більше гуляють.

У Полтаві хочуть створити притулок для тварин, де б їх стерилізували. Але на це немає грошей.

Зараз ви читаєте новину «Бездомних собак не відстрілюють четвертий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі