пʼятниця, 10 жовтня 2008 17:17

Альпіністи з Гадяча зійшли на найвищу гору Європи

Автор: фото: Сергій Фролов
  Група з Гадяча підіймається на гору Ельбрус на Кавказі, обминають ущелину в товстому шарі криги
Група з Гадяча підіймається на гору Ельбрус на Кавказі, обминають ущелину в товстому шарі криги

На найвищу вершину Європи — гору Ельбрус на Кавказі, заввишки 5,6 тис. м — наприкінці вересня зійшли альпіністи з Гадяцького туристичного клубу "Лотос".

Із Гадяча їхали 22 години мікроавтобусом 1,5 тис. км. Кожному дорога й харчування обійшлися в 1,1–1,2 тис. грн.

У групі було 11 туристів. Перед самою вершиною завжди розбивають базовий табір. Тож на вершину зійшли тільки сім. Наймолодшою була учениця Гадяцької школи N4 Наталія Фролова, 14 років. Її батько — 40-річний Сергій Фролов — керівник групи. Інші учасники — дорослі, студенти. Всі — випускники клубу "Лотос". Ним також керує Сергій Фролов. Він на Ельбрус сходив уже кілька разів.

Маршрут гадячан мав другу категорію складності. Шоста — найскладніша. Заходили по Ачкер"якольському лавовому потоку зі східної сторони Ельбрусу. Перед цим пройшли перевали Ірік-Субаши і Джеклангол.

— Перший перевал — суцільний льодовик із нахилом градусів під 70, снігу нема, йшли в кошках (спеціальне спорядження на ноги з металічними виступами, щоб "чіплятися" за кригу. — "ГПУ"), — розповідає Фролов. — На перевалі лежала записка від групи з Дніпропетровська, залишена ще 2006-го. На цей перевал ходять нечасто.

Гадячани теж залишили повідомлення про склад групи, маршрут. Льодовик за день не пройшли.

— Стоїш на кризі, а в ній дна не видно. У половини учасників з"явилося питання: "Чого я сюди пішов?" — продовжує Сергій Фролов. — Зіпсувалася погода. Почалася електризація повітря. Всі одягнуті в синтетику, одяг почав лущати, ніби хтось тебе заряджає. Палець виставляєш, а він іскрить. Хочеш звести всі разом, а між ними — блискавка.

Потім почалася завірюха, почав сипати мілкий град. Почало вечоріти, а спускатися нікуди. У льодовику знайшли нішу, поставили три палатки, навкруги прірва. Так і заночували. Вранці прокинулися, над палатками та рюкзаками — метр снігу.

За сім годин піднялися з останнього базового табору на вершину. Пробули там 30 хв. і чимдуж спускатися тією ж дорогою.

— Бо піднявся вітер, курява. Аж з ніг почало зносити, — згадує Фролов.

Наступного року альпіністи планують піднятися на Ельбрус іншим маршрутом.

Дитячому туристичному клубу "Лотос" — 15 років. Діє в Гадячі при школі N4. У спортзалі збудували скеледром. На ньому відбуваються тренування й змагання з лазіння по скелі. За відвідування занять платять 30 грн щомісяця. За ці гроші купують спорядження. Скажімо, 60-метрова мотузка коштує 700 грн, а до неї потрібно 13 відтяжок-кріплень по 85 грн кожна.

У жовтні в "Лотос" набрали нову групу із 30 дітей. Клуб бере участь у багатьох змаганнях зі скелелазіння.

Сергій Фролов із дружиною Іриною, 38 років, мають у Гадячі взуттєву майстерню. Чоловік у туризмі — із 16 років. Цією справою займаються троє дітей Фролових — 14-річні двійнята Наталія і Тетяна та 18-річний син Віталій, студент Харківського інституту радіоелектроніки. Ірина скелелазінням не захоплюється.

Зараз ви читаєте новину «Альпіністи з Гадяча зійшли на найвищу гору Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі