пʼятниця, 15 лютого 2008 15:56

Як на Полтавщині рятують рибу від задухи (ФОТО)

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Педагог Анатолій Федоренко з Миргорода допомагає 13-річному учню Сергієві Рєзіну (в центрі) правильно визначити положення бура, щоб зробити на річці Хорол ополонку. Так вони рятують рибу від нестачі кисню
Педагог Анатолій Федоренко з Миргорода допомагає 13-річному учню Сергієві Рєзіну (в центрі) правильно визначити положення бура, щоб зробити на річці Хорол ополонку. Так вони рятують рибу від нестачі кисню

Минулої суботи школярі з Миргорода біля берегів річки Хорол пробурили в кризі кілька десятків ополонок.

— У водоймах для дихання риб недостатньо повітря, бо утворюється суцільний шар льоду. От і ходимо на озера та річки робити лунки, — пояснює 37-річний Анатолій Федоренко. Він працює у миргородському Центрі еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді керівником гуртків "Акваріумні рибки" та "Орнітологи".

Таку роботу гуртківці періодично проводять протягом усієї зими.

— На щастя, на багатьох водоймах ситуація не критична, — запевняє Федоренко. — Певною мірою в цьому плані рибам надають допомогу самі рибалки. Вони роблять лунки, щоб рибалити. Водночас і допомагають мешканцям озер та річок отримувати повітря.

12-річна Тетяна Герасименко тримає в руках оберемок очерету. Ділить його на кілька частин. Разом з іншими дітьми вставляють в ополонки.

— Коли вода замерзне, повітря під лід проходитиме пустотами рослини, — пояснює дівчина.

Ополонки роблять ближче до берегів. Кажуть, що ймовірність замерзання серед плеса водойми є вищою, ніж біля берега. До того ж поряд очерет, рогіз, трава. А це основний елемент при підготовці ополонки. Будь-який пористий матеріал може пропускати повітря навіть тоді, коли лунка замерзне.

— На Миргородщині були випадки кілька років тому, коли від задухи гинула риба, — згадує Федоренко. — Навесні, після танення льоду, на ставках у селі Дібрівка спливло багато мертвої риби. Вона просто задихнулася від недостатку кисню у воді.

Зараз ви читаєте новину «Як на Полтавщині рятують рибу від задухи (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі