четвер, 11 травня 2006 20:25

"Бажаючих дорватися до Київської області дуже багато"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Губернатор Київщини Євген Жовтяк здогадується, хто ініціював його відставку
Губернатор Київщини Євген Жовтяк здогадується, хто ініціював його відставку

Із головою Київської обласної держадміністрації Євгеном Жовтяком ми зустрілися в його робочому кабінеті. За дві години до цього президент Віктор Ющенко у Вільнюсі заявив, що підпише указ про його звільнення. Губернатор виглядав втомленим, але посміхався.

Заяву президента Євген Жовтяк прокоментував коротко: "Цирк продовжується...". Під час розмови йому кілька раз телефонували на мобільний. Він сухо відповідав: "Знаю, бачив".

Коли вперше дізналися про можливу відставку?

— Чутки з"явилися відразу після призначення. Інтереси і старих, і нових помаранчевих олігархічних кланів  щодо Київської області були дуже серйозними. Тому з першого дня мого перебування на посаді йшла боротьба за те, щоб добитися звільнення. Єдиний спосіб протистояти цьому — показати хороші результати роботи. І нам це вдалося...

Жовтяк розповідає про земельні справи. Як провели кілька земельних аукціонів і повернули у власність області 12 тисяч гектарів.

— Ті, у кого ми видерли ці ласі шматки землі, не змогли пробачити, — каже він. — Я серйозно наступив на їхні інтереси. Тому вони фактично пролобіювали моє звільнення.

Про кого саме йдеться?

— Рік тому я спитав у президента: як мені діяти у випадку, якщо до махінацій з землею будуть причетні не лише представники старого режиму? — Євген Жовтяк нікого не хоче називати. — Він мені сказав діяти згідно з законом і не зважати на прізвища. Усі земельні махінації були приховані за підставними особами і товариствами з обмеженою відповідальністю. Їх назви ні про що не говорять.

І як прихоплюють на Київщині землю?

— Недавно був курйозний випадок. Один із садів, який має близько 700 гектарів і за законом приватизації не підлягає, продали у досить цікавий спосіб. Академія наук дає дозвіл дослідному господарству на продаж дерев у саду, оскільки сам сад продавати вони не мають права. Фірма купує ці дерева і звертається до районної адміністрації з проханням надати їм в оренду на 50 років землю під їхніми деревами. Зрозуміло, що з такими насмішками над законом миритися ми не будемо. Тому подали до суду.

Губернатор каже, що здогадується, хто ініціював його відставку.

— Звісно, вони не говорили прем"єр-міністрові про те, що через моє звільнення хочуть повернути собі землю, — каже Жовтяк. — А прикривалися політичними мотивами. Наприклад, могли переконати Єханурова поставити на чолі області їхню людину і забезпечити там політичну нейтралізацію БЮТ. Для прем"єра це була приваблива обгортка, аби фактично дати відмашку на заволодіння областю земельними спекулянтами.

Тимошенко пропонувала мені вступити в "Батьківщину"

Офіційною причиною є погіршення соціально-економічної ситуації...

— Це міф. Ми вивели Київщину з восьмого місця у рейтингу областей на перше. Кабінет Міністрів вираховував ступінь успішності області за тридцятьма двома показниками. Але була дана команда не оприлюднювати ці дані. А звинуватили нас лише в одному — неприпустимо зросла податкова недоїмка. Виявляється, погано знаходили податкових злочинців. Поміж таких є два підприємства, що належать депутатові обласної ради Кості Бондарьову (депутат від БЮТ. — "ГПУ").

Ви пов"язуєте усе це з результатами виборів?

— Це очевидно. Судіть самі: протягом усього кварталу проводиться перегляд доцільності перебування на посадах усіх керівників голів областей. А потім вноситься пропозиція президентові звільнити того губернатора, який забезпечив виведення області з восьмого місця на перше. Хіба треба шукати ще інші причини?

Крім блоку Костенка-Плюща, інші пропонували вам місце у списках?

— Свого часу ми ініціювали висунення Віктора Ющенка кандидатом на посаду президента. Хотіли під цю ідею створити єдину потужну партію. На жаль, через амбіції лідерів це не вдалося зробити до президентських виборів. А після них бізнесова частина блоку "Наша Україна" пішла шляхом створення ще однієї партії — "Народного союзу "Наша Україна". Іншим вони запропонували розпуститися і  вступати в цю новостворену партію індивідуально. Ми не погодилися.

Вісім років тому Юлія Тимошенко пропонувала мені вступити в "Батьківщину". Я відмовився. Бо не бігаю з партії в партію, вишукуючи собі тепле містечко. Рік тому була пропозиція від Єханурова. Я так само відмовив. Тоді мені здалося, що він відреагував із розумінням, — Жовтяк задумливо постукав пальцями по столу. Потер рукою очі та лоб.

Ви боротиметеся за посаду?

— Президент пообіцяв, що особисто зустрінеться з усіма губернаторами перед підписанням указу про звільнення. Сподіваюся, що Ющенко — господар свого слова і на зустрічі я зможу довести: розмови про погіршення соціально-економічної ситуації в області не відповідають дійсності.

Звертатиметеся до суду?

— Чому б і ні? Якщо президент все ж таки підпише указ про моє звільнення, це не виключено. Заділи мою гідність. Постраждає і моя ділова репутація.

Коли востаннє розмовляли з президентом?

— В аеропорту, коли проводжав до Вільнюса. Там не було можливості поговорити детально. Але навіть ті кілька реплік, які він мені кинув, неприємностей не передбачали.

Хто зараз претендує на вашу посаду?

— Ідея мого звільнення виникла в її ініціаторів настільки швидко, що, думаю, кандидатуру вони ще не встигли підшукати. Тим більше, що бажаючих дорватися до Київської області дуже багато. Швидше за все, зараз між ними точиться досить жорстка боротьба.

Народився 19 березня 1961 року в селі Рудники Снятинського району Івано-Франківської області
1984 — закінчив Харківський авіаційний інститут
1989 — член Народного руху України
1993 — головний спеціаліст із питань власності та підприємництва Кабінету Міністрів
1994 — уперше обраний народним депутатом
1999 — член Центрального проводу Української Народної Партії.
1999 — голова Київської обласної організації Української Народної Партії.
2005 — голова Київської обласної державної адміністрації

Зараз ви читаєте новину «"Бажаючих дорватися до Київської області дуже багато"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути