понеділок, 10 липня 2023 18:16

ЗМІ дізналися, які дві країни гальмують рішення НАТО про вступ України до Альянсу

ЗМІ дізналися, які дві країни гальмують рішення НАТО про вступ України до Альянсу
Франція, Польща, Болгарія, Румунія, Швеція та Туреччина висловлюють підтримку запрошення України до НАТО після припинення війни. Фото: Belta

Внутрішній документ німецького уряду свідчить про те, що уряд канцлера Олафа Шольца та президент США Джо Байден гальмують рішення на користь України щодо її вступу до НАТО.

Учасники переговорів з країн НАТО протягом кількох днів узгоджували підсумковий документ саміту Альянсу у Вільнюсі. Про це пише видання Bild, посилаючись на документ та анонімних високопоставлених дипломатів.

За інформацією видання, деякі країни, зокрема Франція, Польща, Болгарія, Румунія, Швеція та Туреччина висловлюють підтримку запрошення України до НАТО після припинення війни. Проте, за останні вихідні, Німеччина та США досі не підтримали такий план.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський візьме участь у саміті НАТО

Bild пише, що Берлін і Вашингтон закликали дотримуватися Плану дій щодо членства, який був сформульований для України у 2008 році. Цей план включає низку кроків та умов, які Київ повинен виконати перед тим, як отримати запрошення до членства в НАТО.

За даними анонімних співрозмовників, представники різних позицій домовилися про телефонні розмови і відправили дипломатів, щоб досягти спільної позиції Альянсу до ранку вівторка.

Співрозмовник Bild наголосив, що зараз ведуться гарячі переговори, але він запевняє, що "Україна не вйде з порожніми руками".

Кілька країн НАТО перед початком саміту у Вільнюсі мають намір встигнути узгодити параметри пакету гарантій безпеки, які будуть запропоновані Україні та діятимуть до її приєднання до Альянсу.

Протягом кількох тижнів США, Велика Британія, Франція та Німеччина обговорювали це питання з Києвом, а також зверталися до інших союзників до НАТО, ЄС та G7. Про це повідомляє Politico посилаючись на інформацію від чотирьох офіційних осіб, які знайомі з перебігом переговорів.

Ідея полягає в тому, щоб створити "парасольку безпеки" для всіх країн, які готові надавати Україні постійну військову допомогу, причому особливості цієї допомоги у кожної країни можуть бути свої.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ дізналися, які дві країни гальмують рішення НАТО про вступ України до Альянсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі