пʼятниця, 29 жовтня 2021 07:15

"Жлоби призначили себе елітою і хочуть закріпити диктатуру" - Павло Жебрівський

70 відсотків прокурорів, СБУшників, поліцейських, суддів готові чесно служити громадянам, третину - треба вигнати чи посадити, говорить в інтерв'ю Gazeta.ua Павло Жебрівський. Був головою антикорупційного управління Генеральної прокуратури 2015-го, головою Донецької обласної військово-цивільної адміністрації у 2015-2018 роках, аудитором Національного антикорупційного бюро, народним депутатом трьох скликань парламенту. Зараз є президентом "Бойового братерства України".

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що Україні потрібен перехід із парламентсько-президентської республіки на "жорстку президентську". Мовляв, тоді є відповідальна людина, яка розуміє на що йде і заради чого. Погоджуєтеся?

- Є три основні форми управління держави: парламентська республіка, парламентсько-президентська й парламентська. Українці є демократичними людьми із головною цінністю - прагненням волі. Але на час війни вони завжди обирали гетьмана - того, хто давав раду. Сьогодні система управління в Україні називається "абракадабра". Незрозуміло, хто й за що відповідає. Є фігляр (блазень. - Gazeta.ua), маріонетка, яку просунули на позицію президента. Є люди, які маніпулюють ним.

Монобільшості платять гроші в конвертах, які витягують із "Великого будівництва"

Ідеться про главу Офіса президента Андрія Єрмака?

- Єрмак - людина, через яку маніпулюють Зеленським із Московії. Є парламент і так звана монобільшість. Де платять гроші в конвертах, які витягують із "Великого будівництва". Так ухвалюють будь-які закони. "Слуга" Олександр Корнієнко сказав: "Ми призначили нову еліту". Він не дурень. Не може не розуміти, що еліту не призначають. Той, хто відносить себе до неї, має відповідати певним критеріям. Значок народного депутата на піджаку не робить тебе політиком. Політик - це відповідальність.

Секретарка Зеленського Єрмак фактично виконує роль прем'єр-міністра

Автор: Тарас Подолян
  Павло Жебрівський три роки очолював Донецьку обласну військово-цивільну адміністрацію. Потім був аудитором в Національному антикорупційному бюро
Павло Жебрівський три роки очолював Донецьку обласну військово-цивільну адміністрацію. Потім був аудитором в Національному антикорупційному бюро

У суспільстві є запит на "сильну руку"?

- Данілов виступає за жорстку президентську республіку. Це можливо лише за однієї умови: коли паралельно формується система противаг і стримувань. Поки маємо секретарку Зеленського Єрмака, який фактично виконує роль прем'єр-міністра. І маємо порожні аватарки в Кабміні на чолі зі Шмигалем. Вони просто освячують документи своїми підписами. Особисто віддані Зеленському, прогнозовані. Як бонус мають можливість заробити. Пристойна людина не піде під такі умови.

По факту маємо клоунську диктатуру, хочуть закріпити її де-юре

Як противаги узурпації мають бути дієві інститути: незалежні судова й законодавча гілки влади. Є модель Сполучених Штатів Америки, коли щодва роки змінюється третина складу Конгресу й Сенату. У нас п'ять років законодавчого органу - забагато. Бо настрої суспільства вже змінилися після останніх парламентських виборів.

Те, що пропонує секретар РНБО - узурпація влади. А далі - диктатура. В Україні це буде клоунська диктатура. По факту вже її маємо, хочуть закріпити де-юре. Зараз керують державою жлоби, які призначили себе елітою.

Україна - це будинок. Фундамент - цінності. Стіни - до чого йдемо, яка в нас національна ідея.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зеленського може перемогти тільки новий Зеленський" - Євген Головаха

Які виклики стоять перед Україною?

- Їх три. Перший - закінчити війну. Петро Порошенко запустив тезу, що можемо закінчити її лише політико-дипломатичним шляхом. Простою мовою це означало, що Байден, Меркель, Макрон мали за нас порішати з Путіним, щоб той забрався геть. Це страусина позиція. Таку ж лінію продовжує і Зеленський.

Порошенко запустив тезу, що можемо закінчити війну на Сході лише політико-дипломатичним шляхом. Це страусина позиція. Таку ж лінію продовжує і Зеленський

Другий виклик - корупція. Кожен українець категорично проти неї, але про всяк випадок хоче, щоб усе вирішив кум. Для покарання корупціонерів створили Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, Національне антикорупційне бюро. Є ще Держбюро розслідувань, Служба безпеки, поліція. Але найчастіше ці органи паразитують і самі заробляють на корупціонерах. Для боротьби з корупцією мають бути виписані правила і їх необхідно дотримуватися. Розробили систему Prozorro, але її навчилися обходити. Прописують так тендери, що виграти можуть тільки певні компанії. Це стало фіговим листком. Має бути відповідальність чиновника. Треба перейти з дозвільної на заявкову систему ведення бізнесу. На сьогодні боротьба з корупцією провалена.

Третій виклик - бідність. Колись була така депутатка Катерина Ващук. 10 років виходила на трибуну й казала: "Село гине!". Жодної концепції з відродження і розвитку сільських територій ні вона, ні її соратники не запропонували. Сьогодні нова влада проливає крокодилячі сльози, що українці бідні. А завдання перед нею - створити клас заможних українців.

Влада проливає крокодилячі сльози, що українці бідні. А завдання перед нею - створити клас заможних

За нинішніх обставин це реально?

- Звичайно. Грошей у світі достатньо. Інвестиційний потенціал українців оцінюю мінімум у 300 мільярдів доларів. Приблизно 8,5 мільйонів українців працюють за кордоном. Кожен четвертий заробив і відклав мінімум 100 тисяч доларів. Їдемо Закарпаттям - бачимо будиночки за 1,5-2 мільйони. Тернопільщиною, Івано-Франківщиною - купили по дві три квартири і здають. Не від доброго життя. Не знають, куди інвестувати зароблені кошти. Виходить десь 200 мільярдів доларів від заробітчан. Плюс достатньо коштів у частини людей, які живуть і працюють тут. Є підприємства, які мають прибутки й готові інвестувати в розвиток.

Потенціал українців оцінюю в 300 мільярдів доларів

Що зробити, щоб ці гроші не боялися вкладати в розвиток країни?

- Навести лад. Друге - справедливий суд. 70 відсотків прокурорів, СБУшників, поліцейських, суддів за заданим алгоритмом готові чесно служити громадянам. Третина - покидьки, яких треба вигнати чи посадити.

Чи потрібні нам іноземні інвестиції? Так, але за декількох умов. Щоб зарплати були не менше тисячі доларів. Тоді приходьте і будуйте. Друге - виробництво має бути екологічним. Бажано з технологічними проривами. Сьогодні можна заробити профіт в Україні рази в три більший, ніж у Німеччині. Це все можливо за справедливого суду й рівних правил гри.

Сьогодні можна заробити профіт в Україні рази в три більший, ніж у Німеччині

Інше питання - формування класу заможних. На Донеччині впровадив проєкт "Український донецький куркуль". Тим, хто воював, переселенцям і нормальним українцям на створення бізнесу видавали гранти до 500 тисяч гривень. Половину брали з обласного бюджету, а другу - з органів місцевого самоврядування. За три роки все окуповувалося - гроші повертали у вигляді податків. І ці люди ставали заможними. Вони ніколи не поїдуть підтирати дупи італійцям, а захищатимуть свою землю. Наприклад, Сергій Севериденко. Хлопець їздив на заробітки в Італію. Коли почалася війна, воював. Під Костянтинівкою в селі Іванопіль мав невеличке господарство, розводив курей. Зараз уже має 100 кіз, екоферму, робить крафтові сири, ковбаси, шинки. У нього працюють півтора десятка людей. Анна Петриченко була головою асоціації "Український донецький куркуль", поставила швейні машинки в Бахмуті. Отримали грант і створили кластер легкої промисловості. Шили маски, халати. Зі 186 запущених "куркулів" лише три закрилися. Усі інші розвиваються. Цей досвід можна застосувати в усій Україні.

Ми мали шість президентів. Українцем був лише один

Хто мав би це запустити?

- У чинної влади немає розуміння цього. За історію незалежності ми мали шість президентів. Українцем був лише один - Віктор Ющенко. Усі інші в міру своїх можливостей якось керували країною. Але серед них не було жодного лідера нації. Потрібен той, хто показуватиме дорогу - куди йдемо, як, для чого. У Чехії був Вацлав Гавел, для Польщі - Іван Павло II. Але потенціал цих країн на порядок нижчий за наш. На чолі України має бути людина, яка хоче ввійти в історію, шалено любить країну, готова жертвувати життям, здоров'ям заради неї.

Хтось із військових?

- Військо сьогодні є зрізом суспільства. От скільки падлюк серед українців, стільки ж і там. Хоча більшість із них набагато жертовніші за цивільних. Але країною мають управляти останні.

Автор: Тарас Подолян
  Павло Жебрівський: "За п’ять днів ми могли б звільнити Донбас. Але для початку маємо навести порядок в країні"
Павло Жебрівський: "За п’ять днів ми могли б звільнити Донбас. Але для початку маємо навести порядок в країні"

За опитуваннями Зеленський і далі лідирує і має найбільше шансів удруге стати президентом.

- Він веде до знищення інституціональності. Це головна його провина. Сьогодні прокуратури як органу немає. Генпрокурор залежна від маріонетки Зеленського. Немає СБУ. Є фрукт, якого називають Баканов. Немає справедливого суду. А це стрижень, на якому формується держава.

Немає справедливого суду. А це стрижень, на якому формується держава

Головним завданням на посаді Зеленський називав закінчення війни. Як це зробити?

- Навести лад у країні, формувати інституціональність, збільшити ВВП. Зеленський каже губернаторам будувати заводи. Ідіот, "нью совок". Маємо надати можливості українцям, а заводи вони збудують самі.

Паралельно має бути формування модернізованої, мотивованої і навченої української армії. І після цього - коротка мілітарна операція спецпризначенців зі звільнення окупованих територій. Таку 2015 року ми готували в Горлівці. У "Бойовому братерстві України" є полковник із позивним "Хмара", який разом із генералом Збройних сил Сергієм Кривоносом підготували її. Я із цією пропозицією підходив до президента Порошенка, то він мене послав займатися господарництвом. За п'ять днів ми б звільнили Донбас. Але для початку маємо навести лад у країні. У нас буде шалена підтримка Заходу й ракети, які можуть дістати до Кремля. Тоді за п'ять-шість днів легко звільняється окупована територія.

П'ять-шість років на колишніх тимчасово окупованих територіях мають бути військово-цивільні адміністрації, дерашизація і тоді вибори

Якщо сьогодні робити мілітарну операцію, дістанемо від кацапів повний відлуп. Якщо ж усе розв'яжемо, ще п'ять-шість років на колишніх тимчасово окупованих територіях мають бути військово-цивільні адміністрації, дерашизація і тоді вибори.

Скільки часу треба, щоб навести лад у країні?

- За нормальної влади вистачить два роки. За Зеленського це нереально. Якщо архітектору, який живе в бараку, дати завдання спроектувати палац, то він побудує величезний барак. Якщо людину із шоу-бізнесу поставити на чолі країни, то робитиме всеукраїнське шоу. У нас специфічний народ. Думають, якщо обрати боксера мером Києва і сфотографуватися з ним - це класно. Тому й маємо те, що Хрещатик перетворився на Троєщину, а не навпаки. Як казав Макіавеллі, кожен народ заслуговує на своїх правителів. Тому це наша відповідальність.

Якщо людину із шоу-бізнесу поставити на чолі країни, то робитиме всеукраїнське шоу

Закон про олігархів - початок закручування гайок?

- Сьогодні це боротьба з неугодними олігархами. Був в одного мера, якого обрали за підтримки "блазнів". Кажу: "Твої статки оцінюють у 100 мільйонів доларів, маєш кілька сайтів, невеличкий місцевий канал. Тебе можна призначити олігархом". А от Пінчука чи Коломойського можна до них не зарахувати. Оте, що роблять в РНБО - злочин. Це перевищення службових повноважень. Ті, хто потрапив під санкції і є платоспроможними, виграють колись у Євросуді із прав людини. І платники податків заплатять за злочини, скоєні тими, хто входить в РНБО.

Шоу з олігархами подобаються українцям. Але якщо влада так діятиме, може бути державний переворот. Цим скористається Московія.

Автор: Тарас Подолян
  Павло Жебрівський: "Шоу з олігархами подобаються українцям. Але якщо влада так діятиме, може бути державний переворот. Цим скористається Московія"
Павло Жебрівський: "Шоу з олігархами подобаються українцям. Але якщо влада так діятиме, може бути державний переворот. Цим скористається Московія"

Є червоні лінії, які переходить влада?

- Головне - спроба демонтажу держави. Це триває поступово: нівелюються один за одним різні органи. Що рятує українців? Анархізм. У 1920-х роках минулого століття кожен четвертий світовий анархіст перебував в Україні. Це український архетип. Щоб влада не заважала. "Я все зроблю сам, поділюся з тобою, тільки не лізь". Це рятувало за Януковича, зараз за Зеленського. Українець - доволі специфічна істота. Прагне успіху. Якщо для цього треба бути падлюкою, то буде найбільшою. Але якщо будуть правила для успіху, за якими треба бути чемними, то чемнішого за українця не знайдеш. Цей наш архетип за правильно визначеного напряму може зробити країну центром всесвіту. За нормального руху за п'ять років мінімум стала б центром Східної Європи.

Українець - специфічна істота. Прагне успіху. Якщо для цього треба бути падлюкою, то буде найбільшою падлюкою

Росія наполягає на поверненні окупованих територій Донецької та Луганської областей Україні на власних умовах. Водночас планує в 2022-2024 роках витратити на їхню інтеграцію до свого складу 900 млрд руб. - приблизно $12 млрд. Роздала понад 600 тис. своїх паспортів жителям регіону станом на липень. Яка кінцева мета Путіна?

- Російська імперія без України неможлива. Московії не потрібна територія чи природній ресурс. Треба головне - людський потенціал. Боротьба точиться за це. Джохар Дудаєв казав, що Московія як імперія закінчиться, коли зійде сонце України. Щойно українці повернуться до своєї прадавньої батьківщини, то московити залишаться ні з чим. Розваляться. Боротьба Путіна триває не за Донбас, а за упокорення України.

Боротьба Путіна триває не за Донбас, а за упокорення України

Чи вдалося Кремлю остаточно промити мізки жителям окупованих територій?

- Ні. Вони дедалі більше розуміють, що в Україні можуть зреалізуватися. Коли працював керівником військово-цивільної адміністрації, приїхав у Зайцеве. Половину його контролюємо ми, а іншу - ОРДЛО. Зібралися люди. Кричать: то те не так, то се. Я в запалі кажу: "Що це ви наслухалися московського телебачення?". Підходить жінка й говорить: "Я - вчителька, патріотка України. Освічена, дивлюся українське телебачення. Бачу, як один депутат заїхав генералові у вухо, другий ухопив за яйця прем'єра й виніс із трибуни. То чим мені пишатися?". Однаково їм краще жити з українцями, ніж під московським копитом. Щойно зійдеться бажання жити в колі однодумців із правильним напрямом влади - це зробить політичну націю. Матимемо неймовірний стрибок. Переконаний, що мілітарною операцією повернемо Донбас, через деякий час Крим. Повернуться в лоно України Ростовщина, Кубанщина, Воронежчина. 10-20 років і Україна стане величною.

Бачу, як один депутат заїхав генералові у вухо, другий ухопив за яйця прем'єра й виніс із трибуни. То чим мені пишатися?

Президент говорить, що в разі провалу переговорів винесуть на референдум питання про "стіну" на Донбасі - повне розірвання відносин.

- Уже прем'єр Яценюк будував стіну. Толку жодного. Показуй, що де українець, там щастя. Тоді стіну можна буде будувати біля московського Кремля. Зеленський і мільярд дерев обіцяв посадити. Натомість 1,4 мільйона тисяч кубів вирізали й продали. До нього нічого не прилипає. Поки що. У вересні 2013-го в мене в кабінеті сиділи Володимир Філенко і Тарас Стецьків. Говорили, що протестні настрої малі. Розуміли, що Янукович багатіє і якщо роздасть по 100 доларів, то легко ще раз стане президентом. Думали вже будувати криївки й схрони. А через два місяці почався Майдан. Зараз триває процес накопичення. Потім рвоне. Зеленський скільки завгодно може марити про другий термін. Може його дістати тільки у в'язниці. Відповість щодо "вагнерівців" за державну зраду, щодо РНБО за перевищення влади. Оцінюю як прокурор. Щонайменше порушив п'ять статей Кримінального кодексу. Перевірять і "Велике будівництво", допуск певних людей до державної таємниці. Наскільки знаю, то довго Єрмак мав доступ до таємних документів, на що не мав права. Водночас він їх дивився і візував.

Зеленський скільки завгодно може марити про другий термін. Може його дістати тільки у в'язниці. Порушив щонайменше п'ять статей Кримінального кодексу

Досі в нас жоден президент не пішов проти попередника

- Чому не садять? Бо збираються робити те саме. Чому тим, хто поза владою, не подобається Зеленський? Бо хочуть робити те ж, тільки самі. Не збираються будувати справжню Україну.

Зараз ви читаєте новину «"Жлоби призначили себе елітою і хочуть закріпити диктатуру" - Павло Жебрівський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі