пʼятниця, 27 грудня 2019 19:48

Зеленський виявився впертим - політолог

Зеленський виявився впертим - політолог
Кадри — головна слабкість президента, каже експерт.

В Україні формується режим президентської республіки. Про це Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

"Зеленський виявився впертим, рішучим. Не маріонеткою, як про це заявляли його критики.

Став прихильником продовження ліберальних реформ. Це викликає неоднозначне ставлення до нього навіть серед прихильників. В історії із земельної реформою видно, що не боїться непопулярних рішень.

В Україні формується режим президентської республіки. Це пов'язано зокрема з результатами парламентських виборів. Кадри — головна слабкість діяльності нового президента. Зеленського оточувала невеличка група людей. Команду в парламенті та уряді довелося збирати з нуля.

Політика Зеленського у питанні Донбасу наприкінці наступного року може помінятися, стати більш жорсткою

Зеленський намагається просунутися у досягнення миру на Донбасі. Це для нього пріоритет. Вийшов на саміт "нормандської четвірки". Але там побачив — легкого і швидкого миру не буде. З Путіним домовлятися вкрай важко і не факт, що взагалі вдасться. Тоді політика Зеленського наприкінці наступного року може помінятися, стати більш жорсткою. У посиленні заходів безпеки. А на переговорах підніметься питання миротворців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський має стати лютим ворогом Путіна

Друге — прагне модернізації країни. Інша справа, чи вдасться це реалізувати теперішньому уряду? Багатьом міністрам і самому прем'єру Гончаруку бракує управлінських навичок. Намагаються бути виконавцями настанов Зеленського. Більшість рішень виходить з Офісу президента. Свобода дій залишається в макроекономічній політиці і окремих галузях. Наступного року в уряді можливі зміни окремих міністрів. Не виключено, що замінять Гончарука.

Однопартійна більшість є інструментом в руках президента. Поки що йому вдається утримувати лояльність більшості депутатів всередині фракції. Має резерв потрібних голосів. Що показало ухвалення продовження дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО. Передумов для розпуску Верховної Ради немає. Водночас у 2020-у активізуються антикорупційні розслідування і можливо будуть перші вироки", - говорить Володимир Фесенко.

За Володимира Зеленського на президентських виборах у другому турі проголосували 73,22%. На виборах до Верховної Ради його партія "Слуга народу" отримала 254 мандати зі 424.

Парламент затвердив уряд прем'єр-міністра Олексія Гончарука 29 серпня. У Кабміні працюють 2 віце-прем'єри й 16 міністрів.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський виявився впертим - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі