пʼятниця, 25 грудня 2020 19:53

Зеленський відновив роботу НАЗК

Зеленський відновив роботу НАЗК
Підписаний закон усуває законодавчі прогалини, що виникли у зв'язку з рішенням Конституційного Суду від 27 жовтня. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав закон про відновлення повноцінної роботи Нацагентства з питань запобігання корупції.

Закон набуває чинності наступного дня після опублікування. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Документ усуває законодавчі прогалини, що виникли у зв'язку з рішенням КСУ від 27 жовтня про визнання неконституційними окремих положень ЗУ Про запобігання корупції, і забезпечує повноцінне функціонування НАЗК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституційний суд знову береться за е-декларування. За поданням колишніх "регіоналів"

Закон також встановлює додаткові особливості здійснення повноважень НАЗК щодо суддів, суддів КСУ, спрямовані на забезпечення дотримання гарантій незалежності цих осіб. Такий підхід буде враховувати рішення КСУ від 27 жовтня і одночасно дозволить зберегти ефективність і пропорційність інституційного механізму запобігання корупції.

Зазначається, що документ передбачає відкритий цілодобовий доступ до ЄДР декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Закон встановлює особливості проведення повних перевірок декларацій і моніторингу способу життя щодо суддів, забезпечення правового регулювання щодо відповідальності за корупційні та пов'язані з корупцією правопорушення.

27 жовтня за поданням 48 народних депутатів Конституційний Суд визнав неконституційними окремі положення антикорупційного законодавства. Рішення КС означає скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку і моніторинг способу життя чиновників, декриміналізацію недостовірного декларування.

В ніч з 29 на 30 жовтня Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект, яким запропонував припинити повноваження суддів КС і визнати його рішення про декларування "нікчемним".

Зараз ви читаєте новину «Зеленський відновив роботу НАЗК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі