субота, 08 липня 2023 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Зброя та реальні кроки для вступу в НАТО" – дипломат про те, що принесе Україні саміт у Вільнюсі

"Зброя та реальні кроки для вступу в НАТО" – дипломат про те, що принесе Україні саміт у Вільнюсі
11-12 липня відбудеться саміт країн НАТО у Вільнюсі. На ньому Україна очікує конкретних рішень щодо свого шляху до вступу в Альянс. Фото: zaxid.net

На саміті НАТО у Вільнюсі потрібно пояснювати, чому Україна повинна бути в Альянсі. Але маємо бути готові, що нам казатимуть аргументи проти, і повинні на них відповідати. Саміт НАТО – місце, де треба просувати питання озброєння України. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Володимир Огризко дипломат, ексміністр закордонних справ України.

"Україна повинна бути на цьому саміті. Президент повинен їхати. Треба брати участь у всіх дискусіях і проводити свою лінію. Нам потрібно пояснювати, чому ми повинні бути в НАТО. Маємо бути готові, що нам казатимуть аргументи проти – повинні мати свої контрвідповіді. Треба довести істину нашим західним партнерам, що Україна – це не тягар для НАТО, а навпаки – великий плюс. З цих зустрічей маємо отримати чіткі і дуже конкретні зобов'язання з боку наших партнерів щодо надання нам зброї, без якою наступ наших військ буде надзвичайно важким", – сказав Огризко.

Отримати членство в Альянсі під час війни – це фантазії, наголосив дипломат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова загроза з Білорусі чи початок розвалу Росії: чотири сценарії для України після бунту Пригожина

"Ми це розуміємо. Але отримати інструменти для перемоги і зобов'язання, що після неї двері в НАТО будуть відкриті – це найкращий результат, на який можемо розраховувати. Україні потрібні літаки та далекобійна артилерія, і от саме про це треба говорити. Саміт потрібен нам, щоб пояснити партнерам, що ми чекаємо від них озброєння і дуже швидко. І це працюватиме на перемогу України та Заходу. Ми розуміємо, хто ці питання гальмує і чому. З делегаціями цих країн треба говорити максимально відверто і щиро – пояснювати, що це в їх інтересах. Нам треба доносити до Заходу, що путінський режим – це загроза для всіх. А його ліквідація – це перемога для всіх країн. Як і перетворення сучасної Росії на кілька держав, з якими можна буде говорити і домовлятися. Бо це в інтересах глобальної безпеки", – пояснив Огризко.

11-12 липня відбудеться саміт країн НАТО у Вільнюсі. На ньому Україна очікує конкретних рішень щодо свого шляху до вступу в Альянс. Посол України в НАТО Наталія Галібаренко розповіла, що в контексті майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі Україна готує два пакети співпраці - політичний та практичний, які запропонує для обговорення.

Україна зможе приєднатися до НАТО за сценарієм Фінляндії та Швеції, які вступають до Альянсу без Плану дій щодо членства (ПДЧ). Водночас невідомо, коли саме Україна вступить до НАТО, адже невідомо скільки триватиме повномасштабна війна з Росією, заявив міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі.

Зараз ви читаєте новину «"Зброя та реальні кроки для вступу в НАТО" – дипломат про те, що принесе Україні саміт у Вільнюсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі