понеділок, 10 листопада 2008 10:26

Замглави НБУ прогнозує, що Україна виходитиме з кризи два роки

Замглави НБУ прогнозує, що Україна виходитиме з кризи два роки

Замглави НБУ Олександр Савченко заявляє, що Національний банк України вже сьогодні вирішить проблему з відсутністю долара на ринку.

"Я думаю, вже сьогодні-завтра", - заявив Савченко в інтерв"ю Дело, відповідаючи на питання коли проблеми з відсутністю долара будуть вирішені і його можна буде спокійно купити.

"Зрозумійте, зараз долар зміцнюється по відношенню до всіх іноземних валют, окрім японської ієни. І ослаблення української гривні на 15-20% знаходиться десь посередині шкали девальвацій всіх валют по відношенню до долара. Отже обумовлено це не тільки і не стільки внутрішніми проблемами України", - сказав він.

Савченко заявляє, що річ у тому, що в світі - тотальний дефіцит долара. За його словами, обумовлено це декількома причинами.

"По-перше, американські інвест-банки переходять в розряд комерційних структур, через що вимоги до розміру їх капіталу дуже зростають. У цих умовах долар спрямовується в США, оскільки акціонерам потрібно привести капітал банку у відповідність з його балансом. Або, навпаки, зменшити баланс активів за рахунок продажу активів, перш за все, в інших країнах, особливо в тих, що розвиваються.

По-друге, в США посилилися вимоги до комерційних банків - тепер на одиницю власних коштів можна привернути набагато менше позикових коштів.

По-третє, так само, як і в Україні, в багатьох країнах громадяни тримають свої заощадження в доларах, і американці зокрема. Ось і виникає дефіцит американської валюти. Але цей процес скоро закінчиться", - відзначив замглави НБУ.

Савченко уточнив, що скоро - це коли буде сформований економічний блок новообраного президента США, коли Обама почне виводити війська з Іраку і займеться оздоровленням американської бюджетної системи.

За моїми прогнозами, американці почнуть виходити з фінансової кризи на початку 2009 року, десь до лютого. Вслід - місяця через два-три - почнуть підніматися фінансові ринки європейських держав, і ще через два-три місяці - ринки, що розвиваються, до яких відноситься і Україна.

В той же час товарні ринки тільки десь до літа наступного року вийдуть на пік кризи. Згортання виробництва, безробіття, реальне скорочення доходів населення відбуватиметься у всіх країнах світу. Так от, якщо з фінансової кризи ми вийдемо до літа, то з економічної доведеться виходити довше. Напевно, до літа 2010 року", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Замглави НБУ прогнозує, що Україна виходитиме з кризи два роки ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі