вівторок, 16 лютого 2010 10:09

Залишення Ющенком посади президента коштуватиме країні $1 млн

Залишення Ющенком посади президента коштуватиме країні $1 млн

Залишення Віктором Ющенком посади президента призведе до звільнення понад 800 чиновників. Державі ця кадрова ротація коштуватиме майже $1 млн, повідомляє "Дело".

В першу чергу йдеться про гроші, які мають одержати як матеріальну допомогу чиновники I категорії.

До них належать губернатори, глава Секретаріату президента, секретар Ради нацбезпеки.

Згідно із законом, держслужбовцям, які обіймали посади I категорії не менш ніж три роки та звільнені у зв"язку із зміною складу органу, де вони працювали, зберігається середньомісячна зарплата на період працевлаштування, але не більш ніж один рік.

В цілому ж в руках президента - кар"єра понад 800 чиновників I-ІII категорій.

Інавгурація нового президента автоматично спричинить за собою звільнення глави Секретаріату та його заступників (у глави СП Віри Ульянченко - 9 заступників). Окрім них, згідно із законом про держслужбу, разом з президентом має піти вся патронатна служба керівника країни.

До її складу входять помічники глави держави, радники, керівник прес-служби, інші працівники, посади яких передбачені штатним розкладом. Найбільш численні з них - радники.

За часів керівництва СП Віктора Балоги кількість осіб, які давали поради президентові і керівникові Секретаріату, досягала 30 людей. З приходом Ульянченко армія консультантів скоротилася на декілька осіб за рахунок виведення частини з них за межі штату.

Під питанням збереження робочих місць керівниками понад 20 різних служб СП (служба з питань помилування, міжнародної співпраці, оборонної політики та низки інших).

Хоча закон про держслужбу не передбачає їх відставки після залишення президентом своєї посади, Ющенко за перші роки перебування при владі майже повністю відновив керівництво департаментів у своїй адміністрації.

Як відзначає видання, готуватися до відставки варто і менеджменту Держуправління справами при президентові - керівникові Ігорю Тарасюку та його шести заступникам. Швидше за все, разом з ними будуть замінені й керівники декількох десятків підприємств, які перебувають в управлінні ДУСі

Проте наймасовішим результатом стане звільнення голів районних адміністрацій. Всього в Україні налічується 487 райадміністрацій. Нинішній президент після свого приходу відновив керівництво понад 90% з них.

До відставки готуються і голови обласних держадміністрацій. Губернатор Київської області Віктор Вакараш нагадав, що закон про місцеві адміністрації передбачає одночасно з відставкою президента звільнення керівників областей. Разом з головами обладміністрацій повинні піти їх заступники. В середньому в кожній області кількість заступників варіюється від 4 до 9. Тобто всього з обладміністрацій мають піти приблизно дві сотні керівників регіонів. Хоча варто враховувати, що деяких з цих потенційних відставників можуть перепризначувати при новому президентові, пише газета.

Про нове місце роботи варто замислитися представникові президента в Криму, начальникові Управління державної охорони і його заступникам, а також керівникам ще декількох держустанов, де призначення робить президент.

Також варто пригадати голову Служби безпеки, Генерального прокурора, міністра закордонних справ. Щоправда, при їх призначеннях президент не такий самостійний - для кадрових ротацій на цих посадах необхідне схвалення Верховної Ради або Кабміну.

Окремо слід згадати Конституційний Суд (президент призначає 6 членів до складу суду), Вищу раду юстиції (3 членів), Нацраду з питань телебачення та радіомовлення (4 членів), Рада Нацбанку (7 членів в раді НБУ).

У кожній з цих установ повноваження президентської квоти не вичерпалися, проте вже були прецеденти, коли президент звільняв своїх підлеглих раніше терміну.

Зараз ви читаєте новину «Залишення Ющенком посади президента коштуватиме країні $1 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі