пʼятниця, 24 січня 2020 16:23

Законопроєкт про дезінформацію протягує в Україну "русский мир" - В'ятрович

Законопроєкт про дезінформацію протягує в Україну "русский мир" - В'ятрович
Документ звужує права журналістів і додає 12 обов'язків. Фото: rbc.ua

Законопроєкт про дезінформацію дасть змогу контролювати ЗМІ та карати громадян за поширення інформації, яка не сподобається владі.

Про це попередив колишній голова Українського інституту нацпам'яті Володимир В'ятрович у Facebook.

"Проєкт "закону про дезінформацію" протягує в Україну "русский мир" руками "слуг народу", а не російською зброєю. Документ містить загрози, співмірні з диктаторськими законами 16 січня 2014 року, не залишаючи місця для свободи слова. І журналістів, і навіть кожну людину зможуть кидати у в'язницю за поширення інформації, що не сподобається владі", - написав В'ятрович.

У документі поняття дезінформації пояснюється як "неправдиві відомості про осіб, факти, події, явища, яких не існувало взагалі або які існували, але відомості про них неповні або перекручені", пояснює політик. При цьому будь-яку інформацію можна оголосити "неповною". Громадян, які пишуть у соцмережах, документ визначатиме як "поширювачів інформації" - їхні повідомлення зможуть трактувати як "дезінформацію".

Усі державні та комунальні структури повинні будуть стежити за поширенням інформації і "вживати негайних заходів". Боротиметься із "дезінформацією" уповноважений із питань інформації - його призначає уряд або через адміністративний суд Києва, яким керує одіозний суддя Вовк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Законопроєкт про дезінформацію: в ОБСЄ занепокоєні

"Правильних" журналістів пропонується загнати в одну, по суті, придержавну асоціацію (в законі прямо розписано, як вона формується і діє, які організації її утворюють, як держава на неї впливає і як ця асоціація має карати неугідних журналістів). Журналісти, які не увійшли в асоціацію чи виключені з неї, отримують значно менше прав.

"Правильним" медіа влада надає "Індекс довіри поширювачів масової інформації" за поданням "правильних" організацій, перелік і вимоги до яких визначає також влада. Права журналістів звужуються, зате для них запроваджується 12 обов'язків", - попереджає В'ятрович.

Днями Міністерство культури, молоді та спорту опублікувало проєкт закону, який має "забезпечити національну інформбезпеку та право на доступ до достовірної інформації". Міністр Володимир Бородянський хоче за місяць пройти етап обговорення й уже в березні внести документ на розгляд парламенту.

Зараз ви читаєте новину «Законопроєкт про дезінформацію протягує в Україну "русский мир" - В'ятрович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі