четвер, 15 листопада 2012 12:08

"Законопроект по перевиборах суперечить виборчому законодавству. Це абсурд" - екс-голова ЦВК

"Законопроект по перевиборах суперечить виборчому законодавству. Це абсурд" - екс-голова ЦВК
Ярослав Давидович: питання має вирішувати ВАСУ. Фото: kievgrad.com

Питанням перевиборів по проблемних округах має займатися Вищий адміністративний суд.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав колишній голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович, коментуючи законопроект щодо перевиборів, який вже зареєстровано у Верховній Раді.

"Закон каже, що Центральна виборча комісія у разі неможливості встановити результати виборів сама проводить перерахунок голосів. І сама ж вона і встановлює результати. Не передбачено законом визнання виборів недійсними. Виключення складають тільки два випадки: відмова від мандата, або вибуття кандидата", - пояснив він.

Давидович пояснив: "Якщо кандидат зняв свою кандидатуру після голосування, то вибори можна вважати недійсними. Також якщо не з'явилися виборці - вибори вважаються такими, що не відбулися. Іншого немає. Те, що відбувається зараз - це якийсь абсурд".

У цій ситуації, на думку Давидовича, своє слово має сказати Вищий адміністративний суд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Законопроект про перевибори з'явився на сайті Ради

"Суд уже висловив свою позицію щодо 11 та 14 округів. Сьогодні ВАСУ знову розглядає справу по 94 округу. Так має вирішуватися ситуація і в інших округах. Мені здається, що тут все має вирішити ВАСУ", - переконаний він.

Екс-голова ЦВК наголосив, що законопроект, зареєстрований у Верховній Раді, суперечить чинному виборчому законодавству. "Цей законопроект суперечить з концепції самого закону", - підкреслив він.

Говорячи про те, що все ж таки буде, якщо цей законопроект ухвалять, він наголосив: "У нашій державі все можливо. Згадаймо теж рішення Конституційного суду щодо більшості. Тому я нічому дивуватися не буду".

"Але дійсно, такою ситуації вибори загнали у глухий кут", - підсумував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЦВК може встановити результати по 11 та 14 округах за протоколами - Соболєв

Нагадаємо, на сайті Верховної Ради з'явився текст законопроекту про перевибори, який у вівторок зареєстрував член фракції Партії регіонів Олександр Козуб. В опозиції і Центрвиборчкомі побоюються, що це нововведення поставить встановлення результатів в залежність від того, представники яких політичних сил входять до складу комісії, і вважають, що перевибори у п'яти проблемних округах слід проводити за окремим законом

Натомість у вівторок Вищий адміністративний суд тимчасово заборонив Центральній виборчій комісії оприлюднити результати виборів у мажоритарних округах №№11 і 14 (Вінницька область) вже після того, як були оголошені результати ЦВК по цим округам.

Зараз ви читаєте новину «"Законопроект по перевиборах суперечить виборчому законодавству. Це абсурд" - екс-голова ЦВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі