понеділок, 03 листопада 2008 09:39

Захоплену "Фаїну" продовжують блокувати американські кораблі

Офіційний представник 5-го флоту ВМС США коммандер (капітан 1-го рангу) Джоан Кемпбелл пояснила, що в операції щодо блокування сомалійських піратів на захопленому судні беруть участь "тільки Сполучені Штати".

За її словами, "у випадку з "Фаїною" мова йде про американську місію, а не про місію коаліції".

"Національні законодавства не всім державам-членам коаліції дозволяли взяти участь в операції щодо негайного взяття під контроль судна "Фаїна". Таким чином, для нас найбільш швидким і ефективним способом відповісти на таку ситуацію - взяти судно під візуальне спостереження на ранній стадії того, що відбувається, не допустити перевезення зброї з нього на берег, - стали дії в рамках повноважень, наданих законодавством США", - заявила коммандер Кемпбелл.

Вона підтвердила, що зараз судно "Фаїна" "ще й досі оточене американськими військовими кораблями, що знаходяться від нього в межах видимості". Представник американського флоту відмовилася назвати їх кількість, пославшись на міркування безпеки.

"Ми також продовжуємо візуальне спостереження, продовжуємо підтримувати зв"язок з судном", - підкреслила Кемпбелл.

На прохання уточнити, з ким саме підтримується контакт – з екіпажем чи піратами, вона відповіла: "В основному з капітаном". При цьому представник 5-го флоту ВМС США нагадала, що, наскільки дозволяє судити наявна інформація, капітан "Фаїни" росіянин Володимир Колобков помер незабаром після захоплення судна, а його обов"язки тепер виконує перший помічник.

Коммандер Кемпбелл запевнила, що США "бажають безпечного і мирного врегулювання ситуації" навколо українського судна "Фаїна", і "працюють у цьому напрямі".

Одночасно вона попередила, що Сполучені Штати "прихильні до того, щоб не допустити потрапляння цієї зброї (з "Фаїни") не до тих рук", тому в буквальному розумінні дуже уважно спостерігають за розвитком ситуації навколо судна.

Нагадаємо, суховантаж "Фаїна" було взято в полон піратами 25 вересня. На його борту знаходяться українці, росіяни і один латвієць, пише "Комсомольська правда в Україні".

Зараз ви читаєте новину «Захоплену "Фаїну" продовжують блокувати американські кораблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі