пʼятниця, 01 лютого 2008 09:54

За що Ющенко вимагає вигнати Гулея

Всупереч твердженням прем`єр-міністра Юлії Тимошенко, перевірка "Ощадбанку" Національним банком України виявила низку порушень, пише "Комерсант-Україна", посилаючись на документ, у якому містяться результати перевірки.

У документі, підписаному заступником голови НБУ Володимиром Кротюком, перераховуються порушення "Ощадбанком" вимог банківського законодавства і нормативно-правових актів НБУ.

Після висловлень стурбованості "у зв`язку з підвищеним ризиком ліквідності, кредитним ризиком" та висловлень невдоволення НБУ якістю управління активами й пасивами, в результатах перевірки міститься такий пасаж: попри листи НБУ керівництву "Ощадбанку" відбувається "ігнорування вимог Нацбанку і недостатнє усвідомлення керівництвом "Ощадбанку" необхідності зниження ризику ліквідності".

Нацбанк також незадоволений і тим, що "голова правління Ощадбанку одночасно очолює комітети з управління активами й пасивами і кредитний, внаслідок чого порушені принципи корпоративного управління", пише Комерсант.

У документі наголошується, що порушення основних принципів корпоративного управління "свідчить про концентрацію владних повноважень у голови правління і зменшує ефективність механізмів контролю за ризиками банку".

"Правління проводить свою діяльність без контролю ради, а рада, у свою чергу, порушуючи статті закону, не виконує свою основну функцію," - стверджується у документі.

За результатами перевірки Нацбанк зобов"язав правління "Ощадбанку" протягом п"яти днів прийняти план заходів з усунення порушень і надати його регулятору. Керівництву "Ощадбанку" пропонується "застосувати до осіб, відповідальних за правопорушення, адекватне дисциплінарне реагування".

Анатолій Гулей учора ввечері на телефонні дзвінки не відповідав, повідомляє видання.

Нагадаємо, в понеділок президент Ющенко, спираючись на результати перевірки НБУ діяльності "Ощадбанку", в ході закритої нараді з керівництвом Верховної ради і Кабінету міністрів зажадав відправити у відставку главу правління "Ощадбанку" Анатолія Гулея. Ця вимога викликала незадоволення прем`єр-міністра Юлії Тимошенко, пише "Комерсант-Україна".

Зараз ви читаєте новину «За що Ющенко вимагає вигнати Гулея». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі