неділя, 26 вересня 2010 12:19

За півстоліття Севастополь стане російським містом

За півстоліття Севастополь стане російським містом

Пролонгація базування Чорноморського флоту Російської Федерації буде мати для України фатальні наслідки, вважає експерт з міжнародних питань Григорій Перепелиця.

Про це він заявив у коментарі кореспонденту Gazeta.ua.

"Україна має висунути Росії перелік умов стосовно перебування Чорноморського флоту на своїй території. Якщо їх не буде, це стане великою загрозою втрати не тільки для Севастополя, а й Криму. Чисельність особового складу Чорноморського флоту складає 18 тис. чоловік. Додайте їхні родини. Як ви вважаєте, скільки росіян осяде у Севастополі за 45 років? При тому, що чисельність населення Севастополю складає 200 тис. осіб. Севастополь де факто буде містом російських громадян. І тоді ми отримаємо ситуацію аналогічну Південній Осетії.", - сказав експерт.

Перепелиця нагадав, що згідно міжнародній практиці, будь-яка держава, на території якої є іноземна воєнна присутність чужої країни, не допускає надання громадянства іноземним військовослужбовцям.

По закінченню терміну служби іноземні військові мають залишити державу і повернутися на свою батьківщину.

Саме такими є умови перебування американських військовослужбовців на Філіппінах, у Туреччині та інших країнах, навіть при тих умовах, коли вони є союзниками Америки.

"А ми не тільки створюємо прецедент загрози національній безпеці, а ще й платимо російським військовим за те, що вони служили у Російському флоті з пенсійного фонду України. Це абсолютно неприпустимо", - відзначив експерт.

Він наголосив, що після закінчення терміну президентства Віктора Януковича, іншому голові держави буде вкрай важко денонсувати цю угоду.

Зараз ви читаєте новину «За півстоліття Севастополь стане російським містом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі